Comună blestemată – după ce primarul s-a rugat de săteni să meargă la muncă, incendiile s-au năpustit asupra lor: O să ardem toți la rând

Incendiul din noaptea de joi spre vineri, din satul Hulub, comuna Dângeni, în urma căruia tone de furaje au fost făcute scrum, stârnește panică în rândul sătenilor, care se tem că oricând le-ar putea lua foc casele și nu ar avea apă cu care să le stingă. Primarul de comună, care acum câteva săptămâni se ruga de săteni să meargă la muncă, își apără oamenii.

 

Rețeaua de apă din sat este improvizată

„Domnule primar, vă rugăm, faceți ceva cu apa la Hulub. Azi noapte a fost incendiu, dar apa nu curge pe deal deloc, o să ardem toți la rând. Au stat oameni și se uitau, că neavând cu ce stinge, ce puteau face? Au stat jumătate de oră până au venit pompierii, dacă curgea apa, puteau ajuta”, se plânge una dintre sătence.
Problema vine de la „rețeaua” de apă mai mult improvizată, făcută pe vremea fostului primar al Dângeniului, în 2010, potrivit actualului edil, Cătălin Rotundu. Acesta spune că mai multe rude ale lui Stelică Trofin și-ar fi tras în propriile curți țevi din canalizarea publică și apa nu ajunge la toate gospodăriile.
„Rețeaua asta este de pe vremea fostului primar, prin 2009 sau 2010, nu există nici un proiect, nimic, doar s-au tras niște conducte. Eu am încercat vara asta să fac ceva cu apa aia, până reușim să finalizăm proiectul făcut prin Consiliul Județean. Situația pe rețeaua existentă. Azi dimineață (n.r. 19 decembrie 2014) am trimis o comisie și au găsit în curtea unui cetățean o cameră de control care era închisă”, explică primarul comunei Dângeni.


Incendiile curg gârlă din 2010

Dar povestea este una veche, oamenii din Hulub cunosc „dedesubturile” rețelei de apă și știu exact pe  unde circulă conductele, dar cum nu există un proiect, autoritățile cam stau la mâna lor.
„Cei care au lucrat la apă, au avut grijă să își tragă și lor apă. Dar acolo s-au cheltuit banii aiurea, nici nu încape vorbă să fie ceva care să fie aprobat pe undeva. Plus că n-au fost calculate anumite cote de cădere…”, mai spune Cătălin Rotundu.
VEZI ȘI:
 TRAGICOMEDIE: O firmă de calibru face angajări, oamenii nu vor să muncească, apel disperat al primarului: Vă rog să înțelegeți că trebuie să lucrăm undeva
În comuna Dângeni, incendii au tot fost în ultima perioadă și edilul crede că mai toate sunt provocate, începând cu cel de la propria gospodărie, de acum patru ani. Și acesta este exact lucrul care îl sperie pe edil:
„Chiar dacă avem sau nu avem apă, dar faptul că îți dă foc la casă, nu știu…”.
Cum nu există apă, deși conducte sunt, până la sosirea echipajelor de Pompieri, oamenilor nu le rămâne decât să folosească apa din propriile fântâni. Dar care nu ajunge pentru a salva casele. „O fântână nu poate asigura cantitatea de apă pentru a asigura stingerea unui incendiu, mai ales de proporțiile celui de noaptea trecută”, conchide primarul din Dângeni.
CITEȘTE:
Tone de furaje făcute scrum în urma unui incendiu provocat intenționat la Dângeni