Companie din Botoșani, proiect futurist la capătul țării: forează la aproape 3.000 de metri ca să aducă apă geotermală pentru încălzirea unui cartier – FOTOGALERIE 

În vestul României, la Oradea mai exact, o asociere condusă de SC Elsaco Electronic SRL, din care mai fac parte SC Energomontaj SA și SC Daflog SRL ca subcontractant derulează un proiect de amploare în domeniul energiei. 

 

Apă caldă din pământ


Proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea” prevede trecerea cartierului Nufărul I la un sistem de încălzire pe bază de apă geotermală.


Mai exact, proiectul vizează realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apă geotermală, construirea unei Stații Termice Geotermale, realizarea unui  foraj nou de producție în zona străzii Meiului și montarea a 277 de minipuncte termice în scările blocurilor.


Săptămâna trecută a fost ridicată turla instalației de foraj a sondei de extracție a apei geotermale din zăcământ, echipament care timp de două luni va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri.


Ulterior, timp de trei luni vor fi efectuate teste și probe de producție ale forajului.


„Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum și realizarea de noi capacități de producție a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie regenerabilă geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Prin acest proiect cartierul Nufărul I va trece la un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe energia din apa geotermală extrasă din zăcământul aflat în subteranul orașului”, 


Comunicat Primăria Oradea. 

 

Peste 13.000 de beneficiari


Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. 


Se vor utiliza pompe care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală. Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier


89,9 milioane de lei


este valoarea contractului fără TVA. 


20 de luni

este termenul pentru execuția lucrărilor asumat de compania condusă de omul de afaceri botoșănean Valeriu Iftime