Comisarii de la Mediu au făcut o plângere penală și au dat amenzi de peste 500.000 de lei 

În perioada 1 ianuarie 2025 – 31 martie 2025, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat un număr total de 52 inspecții, conform planului anual de inspecții.

 

 

47 de inspecții au fost neplanificate și 5 planificate.

 

Controalele efectuate au acoperit majoritatea tipurilor de acțiuni de inspecție și control prevăzute de Hotărârii nr. 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu.

 

Au fost efectuate:

 

- 11 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare,

- 2 controale în urma autosesizării,

- 26 controale în urma sesizărilor, 

-  4 controale dispuse de Comisariatul General 

- 1 control pentru identificarea unui obiectiv nou.

 

Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale, din care: 9 avertismente și 13 amenzi contravenționale, în valoare totală de 510.000 lei (18 amenzi sunt achitate, 5 amenzi sunt în termen). Nu a fost aplicată nici o sancțiune complementară de suspendare a activității, confiscare bunuri, desființări lucrări, închidere activitate.

 

S-au înaintat către autoritatea care a emis autorizațiile de mediu 3 propuneri de notificare în vederea suspendării actelor de reglementare.

 

S-a înaintat organelor de cercetare penală o plângere pentru săvârșirea faptelor prevăzute de Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice art. 33 (1) Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, prevăzute în anexele nr. 4 A şi 4 B, cu excepţia speciilor de păsări, şi care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, sunt interzise: lit. a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic; și lit. f) deţinerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum şi oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic, fapte ce constituie infracțiuni.