COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO

  • O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.
  • Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.

 

Drumurile (de ocolit) ale județului 

 

Se circulă cu dificultate, săptămâna trecută traficul era deviat pe două porțiuni în comuna Stăuceni, ocolurile lungind timpul cu aproximativ jumătate de oră. Drumul județean are doar mici porțiuni cu asfalt sau la stadiu de asfalt frezat, restul fiind tronsoane aproape imposibil de circulat.

 

Pe unele porțiuni, în locul asfaltului se putea observa doar pământ cu gropi, lateralele fiind șănțuite adânc pentru amenajarea rigolelor. Și o sumedenie de utilaje.

 

Dificultatea traseului a făcut ca majoritatea șoferilor să ocolească porțiunile aflate în plin șantier astfel că pe acest drum puține sunt autoturismele care se aventurează.

 

Lucrările pe drumul strategic, despre care se vorbește de peste cinci ani la Botoșani, sunt în plină desfășurare, fiind începute de aproximativ șase luni (pe lotul cel mai avansat) sau trei – patru luni (acolo unde au existat probleme cu contestații la licitație, între constructori).

 

Constructorii au transmis Consiliului Județean (beneficiarul investiției), faptul că din cei 106 kilometri, în momentul de față, pe 30 de kilometri s-a așezat deja primul strat de asfalt, iar pe alți 21 s-a stabilizat calea de rulare în vederea turnării primului strat de asfalt.

 

Iarna oprește lucrările

 

De asemenea, pe câteva zeci de kilometri s-au amenajat rigole betonate și șanțuri. Constructorii au refăcut poduri și podețe, stadiul fizic al lucrărilor în momentul de față fiind 33% pe întreg proiectul. Partea proastă este că venirea iernii înseamnă și închiderea temporară a șantierelor, pe toatele cele trei loturi. Până la emiterea ordinului de încetare a lucrărilor, se estimează a fi realizat un stadiu de intervenții de aproximativ 42 - 45%.

 

Pe perioada iernii, constructorii au de asemenea obligația de a asigura condiții de circulație atât pentru conducătorii auto cât și pentru utilaje de deszăpezire, autospeciale de pompieri sau salvări. Pe unele porțiuni vor fi deja turnate straturi de asfalt, în timp ce altele vor fi doar stabilizate la nivel de balast, pentru protejarea lucrărilor deja efectuate.

 

Stadiul pe loturi

 

Lotul 1 din Drumul Strategic, în lungime de aproximativ 30 kilometri, este format din două tronsoane:

  • Șipote (jud. Iași) – Rediu – Răuseni – Călărași
  • Dângeni – Mihălășeni.

 

Lucrările de modernizare se ridică la 112,4 milioane de lei, inclusiv TVA, și sunt efectuate de asocierea dintre firmele Danlin XXL și Dragos Invest.

 

Pe acest lot stadiul fizic actual este de 53% și se estimează până la finele anului să se ajungă la 60%. Pe tronsonul Șipote – Rediu – Răuseni – Călărași s-a turnat primul strat de asfalt aproape integral, adică aproximativ 20 de kilometri. Se lucrează la finalizarea șanțurilor și rigolelor betonate. Pe celălalt tronson, Dângeni – Mihălășeni, s-a lucrat la structura drumului, fiind pregătit pentru turnarea primului strat de asfalt.

 

 

*Foto / Lotul 1 / Șipote - Răuseni - Călărași

 

Lotul 2 din Drumul Strategic, în lungime de 51,194 kilometri, este format din tronsonul Răuseni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești (DJ 282).

 

Asocierea Cornell's Floor – Construct Com – Test Prima – Autotehnorom, lucrează pe acest tronson, cel mai întârziat din punctul de vedere al deschiderii șantierului. Valoarea licitată este de 208.355.380,47 lei cu TVA.

 

Acest lot s-a adjudecat cu întârziere din cauza contestațiilor la procedura de licitație. Aici, stadiul lucrărilor, care au început cu peste două luni mai târziu, este de doar 12%.

 

Se estimează că se va ajunge până la finele anului la 20%. Aici s-au executat lucrările de stabilizare pentru 21 de kilometri și se lucrează la poduri, podețe și rigole, pregătindu-se așternerea primului strat de asfalt pentru primăvară.

 

 

*Foto / lotul 2 

 

Lotul 3, în lungime de aproximativ 26 de kilometri, pe relația Blândești – Cerchejeni – Sulița (Cheleș) – Lunca Cernești – Todireni, este modernizat de asocierea formată din Frasinul și Dimex 2000 Company. Valoarea lucrărilor contractate este de 103 milioane lei, inclusiv TVA.

 

Stadiul fizic actual este de 47% și se estimează până la finele anului să se atingă 52%. Pe tronsonul Blândești – Sulița – Lunca s-a așezat primul strat de asfalt pe aproximativ nouă kilometri, iar aproximativ cinci kilometri s-au turnat pe sectorul Lunca – Todireni, unde se mai preconizează turnarea a încă trei-patru kilometri.

 

De asemenea, s-au realizat zeci de kilometri de rigole betonate, s-au făcut ziduri de sprijin și se lucrează la poduri și podețe și stabilizarea căii de rulare pe alte sectoare de drum.

 

 

 

 

*Foto / Lotul 3 / Blândești - Cerchejeni

 

„Ritmul de lucru la Drumul Strategic este unul ridicat, iar locuitorii din zonă pot confirma acest lucru. Sunt constructori care și-au respectat angajamentele făcute în momentul semnării contractelor și anume acelea de a lucra repede și bine. Suntem mult peste graficul de lucrări asumat, iar acolo unde apar mici disfuncționalități, facem reglajele fine necesare, pentru că vrem să finalizăm lucrările mai repede decât termenul contractual, vara anului 2023”.

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani

 

Valoarea proiectului drumului strategic se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, din care aproximativ 30% din sumă este asigurată de Consiliul Județean Botoșani.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store