Comandantul Poliției Botoșani, fost atașat MAI în Polonia și fost șef la „crimă organizată”: Este o experiență unică, fiecare etapă este unicăVIDEO

După o carieră de peste două decenii, din care mai bine de jumătate în funcții de conducere în structuri specializate, comisarul șef de Poliție Tudor Costîn a preluat conducerea Poliției Botoșani. Este sucevean la origini însă s-a legat și de județul Botoșani prin prisma atribuțiilor de serviciu.

 

Cine este șeful Poliției Botoșani

 

Este împuternicit inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani din data de 8 septembrie 2023.

 

Înainte de asta, din decembrie 2018 până în iunie anul trecut a fost atașat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Republica Polonă.

 

Rețeaua de atașați de afaceri interne a României în alte state este una destul de vastă, acești ofițeri fiind prezenți în numeroase state de interes. Sunt selectate persoane care îndeplinesc o serie de criterii specifice și care sunt specializate în cadrul Institului de Studii pentru Ordine Publică (ISOP).

 

„Ministerul de Interne are un număr destul de mare de ofițeri de legătură sau atașați de interne în state de interes. În state în care potențialul criminogen al comunității românești este foarte ridicat. Acesta este motivul pentru care Ministerul de Interne trimite sau numește acești atașați de interne în spațiile respective: Italia, Spania, Germania, Austria, Japonia, Statele Unite, Canada, Polonia, Grecia, Moldova ș.a.m.d”,

cms șef. Tudor Costîn, (î) inspector șef IPJ Botoșani

 

Prezent la Botoșăneanul TV, șeful Poliției Botoșani a explicat că atașații își desfășoară activitatea pe două coordonate: cooperare polițienească internațională, precum și prezentarea externă a Ministerului Afacerilor Interne în relaționarea cu absolut toate structurile de afaceri interne din țările respective.

 

„Bineînțeles că pe noi ne interesează prin această structură de atașați de interne tot ce înseamnă evoluția infrastructurii de Poliție din țările respective. Pentru a lua bune practici, pentru a avea un bun dialog, un parteneriat solid, așa cum orice țară merită să aibă. Nu vă ascund că și țările respective au atașați de interne în România, deci este un parteneriat dual care nu este cu nimic mai prejos decât alte state”,

cms șef. Tudor Costîn, (î) inspector șef IPJ Botoșani

 

„Este o experiență unică”

 

Fiecare atașat de interne participă la un concurs de atașați într-o zonă liberă, unde există un post vacant. Iar principalul criteriul de selecție, pe lângă specializarea proprie a respectivului ofițer, este cunoașterea limbii străine din respectivul stat sau a uneia de circulație internațională: „Se optează în unele spații pentru cunoașterea limbii materne din țara respectivă, sunt spații în care se optează pentru cunoașterea limbii engleze”.

 

„Este o experiență unică, la fel ca și experiența din perioada combaterii criminalității organizate. Fiecare etapă este unică, este o etapă de acumulare de experiență deosebită, structurile de Poliție poloneză sunt la un nivel foarte ridicat, plecând de la dotare, infrastructură, modalități de pregătire, foarte, foarte avansați din punctul acesta de vedere și bineînțeles că putem lua bune practici de la structurile lor oricând. La fel și polonezii, au preluat de la noi modele de bune practici”,

cms șef. Tudor Costîn, (î) inspector șef IPJ Botoșani

 

Procentul de încredere în Poliție

 

Potrivit noului șef al Poliției Botoșani, diferența dintre sistemul polițienesc polonez, spre exemplu și cel românesc, ține mai degrabă de cadrul legislativ. Acolo unde este oarecum mai permisiv, atunci și reacția comunitară este pe măsură. Însă o legislație mai sobră impune și un respect mai ridicat din partea populației. Ori în Polonia, încrederea în poliție este la un procent destul de ridicat, respectiv undeva la 60 – 70%, în timp de în România, „încercăm să o îmbunătățim, spre 50%, după ultimele studii”.

 

Comisarul șef de Poliție Tudor Costîn a condus și Biroul de Criminalitate Organizată și Terorism (BCCO) Suceava. Este absolvent al Academiei de Poliție AI Cuza din București – specializarea „științe juridice”, urmând ulterior cursuri postuniversitare în „drept civil și comercial”, ”psiho-pedagogie specială” și „managementul Administrației Publice în Țările UE”.

 

Discuția despre perioada în care a îndeplinit atribuțiile de atașat de afaceri interne poate fi urmărită în intervalul: 24:40 – 28:51 din materialul video de mai jos.