Școlile din Botoșani păzite și nu prea din punctul de vedere al siguranței elevilor - SITUAȚIA

Doar un sfert dintre unitățile de învățământ funcționale la nivelul județului Botoșani îndeplinesc cumulativ cerințele minimale de securitate.

 

Situația a fost prezentată de reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), prin Biroul de Siguranță Școlară.

 

Daniela Gheorghiescu, șefa acestei structuri, a dat citire raportului întocmit în urma controalelor în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.

 

Iată situația:

 

Modelul de aigurare cu sisteme de securitate a unităților de învățământ conform prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și ale HG 3001/2012:

În ceea ce privește modul de asigurare cu sisteme de securitate a unităților de învățământ în anul școlar 2022 – 2023 (Conform prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și ale HG 301/2012), datele se prezintă astfel:

  • La nivelul a 405 de unități (+25) există analize de risc la securitate fizică.
  • 396 (+72) de unități au instalate sisteme de supraveghere video
  • 207 (+ 24) unități de învățământ beneficiază de sistem antiefracție
  • 147 (+20) unități de învățământ beneficiază de sistem de control acces.
  • În ceea ce privește asigurarea pazei în unitățile de învățământ, 72 de școli sunt asigurate cu bază proprie, iar 3 sunt asigurate cu pază specializată. Unitățile de învățământ sunt asigurate cu pază în baza planurilor de pază aprobate de către Poliție, fiind angajat personal calificat profesional pentru meseria de agent de securitate, atestat de Poliție în condițiile legii.

 

Deși evoluția dotării cu sistemele menționate este una pozitivă, facem precizarea că din totalul de 468 unități de învățământ, doar 125 îndeplinesc cumulativ cerințele minimale de securitate specifice unităților și instituțiilor de interes public prevăzute de art 8^1 din Anexa nr. 1 la Normele Metodologice de aplicare a Legii nr 330/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecției persoanelor, aprobate prin HG 301/2012, respectiv:

  • Sisteme de supraveghere video pe căile de acces, holuri și aolte zone cu risc ridicat
  • Detecție a efracții pe zonele de expunere sau depozitare valori
  • Control acces, prin personal sau echipamente

 

Contextualizat celor de mai sus, arătăm că potrivit Legii nr. 198 din 4 iulie 2023 a învățământului preuniversitar , cap. IV, Secțiunea 15 – Asigurarea siguranței în unitățile de învățământ , art. 63, alin. (4), „Prin bugetul de stat, din sumele defalcate de unele venituri ale bugetului, se alocă bugetelor locale sumele necesare consiliilor județene.”