Școala și drogurile la Botoșani : Nu există unitate cu elevi care n-au consumat

Strategia Națională Antidrog care a fost deja aprobată prin ordin de prefect și care ar urma să fie adoptată și în plenul județean vine mai ales în întâmpinarea tinerilor din noua generație care își pot tăia aripile timpuriu, ca urmare a consumului de droguri ușoare sa de risc.

 

Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani (CPECA) Botoșani au derulat ample campanii în școlile din municipiu unde au încercat să discute deschis cu elevii și să le prezinte acestora riscurile majore la care s-ar supune în caz de consum.
În general nu există unitate de învățământ în care noi să nu fi intrat anul acesta școlar. Încercăm să venim cu materiale care să le capteze atenția și în același timp prin aceste activități ce vizează palierul școlii, noi luăm și pulsul elevilor, cum stăm cu factorii de risc, anturaje, ne facem o idee clară”, a declarat Vlad Axinciuc, directorul CPECA.
Acesta a mai menționat că nu au existat cazuri cu clase de elevi în care să existe probleme de relaționare sau care să trateze cu indiferență întâlnirile organizate de Centrul Antidrog. Mai mult, pe de altă parte, a arătat că în unitățile educaționale de la Botoșani, cu siguranță există elevi care au consumat deja o substanță ilegală.
Nu există unitate de învățământ din municipiul Botoșani în care să nu existe măcar un caz de consum. Mă refer elev care a consumat. Nu că s-ar consuma în interiorul școlii. Dar tineri care au consumat, alcool sau etnobotanice, nu există unitate de învățământ. Directorul care spune că în școala lui nu are nici un tânăr care să fi consumat etnobotanice, nu cunoaște realitatea
Anul trecut la secția de Psihiatrie au fost înregistrate aproape 160 de cereri de admitere la tratament. Cele mai multe respectiv 150 au fost pentru consum excesiv de alcool. Au existat și cazuri pentru consum de substanțe psihotrope, respectiv unu pentru etnobotanice și unu pentru marijuana.
Alți patru botoșăneni au cerut ajutor medical după ce au consumat medicamente în exces. Tot anul trecut, au cerut ajutor la Centrul Antidrog de la Botoșani, opt consumatori de substanțe psihoactive, din care șase cu etnobotanice și doi cu droguri de risc. (G.E.)
CITEȘTE:
 Îngrijorați de droguri, șefii de la județ fac planuri de luptă contra etnobotanicelor