Școala din Stăuceni a ajuns la „România te iubesc” într-o afacere naţională

 

Dacă luna trecută afacerile cu alcool din Botoşani au fost prezentate la cunoscuta emisiune „România te iubesc”, duminică a fost rândul unei şcoli să ajungă în atenţia reporterilor Pro TV. S-a întâmplat în cadrul unei anchete referitoare la unităţile din învăţământ construite în toată ţară cu fonduri provenite din credite bancare.
Cu bani împrumutati de la bănci, statul îmbogăţeşte oameni de afaceri, arată Pro TV. Iată mecanismul: firmele care câştigă licitaţiile de renovare a unor şcoli, subcontractează mai departe lucrările unor firme mai mici, care la rândul lor aleg societăţi şi mai mici. Acestea din urmă ajung să facă treabă de mântuială. Milioane de euro alocaţi pentru refacerea unităţilor de învăţământ s-au dus pe apa sâmbetei: nimeni nu supraveghează felul în care sunt cheltuiţi aceşti bani şi nimeni nu verifică, mai ales, calitatea lucrărilor. Mecanismul este simplu: cel care câştigă licitaţia de la stat îşi păstrează un procent din banii europeni şi subcontractează lucrările altor firme. Firmele subcontracteaza la rândul lor păstrând, de asemenea, un procent din bani.
Profit de peste 100.000 de euro la o singură şcoală
Lucrările sunt date din mână în mână mai departe, scăzând valoarea investiţiilor pe fiecare şcoală. Firme de construcţii intermediare au câştigat uşor bani europeni fără să fie nevoie să bată nici măcar un cui pe şantierele cu şcoli în paragină. Potrivit reporterilor amintitului post dec televiziune, un consorţiu din Bacău, Branpis-Gobacom, a câştigat lucrări la 18 şcoli din Moldova, inclusiv una la Stăuceni. Licitaţia a fost anunţată pe o pagină de ziar, iar lucrarea adjudecata în 28 decembrie. Pentru că nu puteau să renoveze, de fapt, 18 scoli, aceştia le-au subcontractat. Astfel, la Stăuceni, valoarea contractată a fost de 1,1 milion de lei, iar şcoala a fost făcuta cu 650.000 de lei. Profit de aproape 465.000 de lei doar din subcontractare.