Unitatea de învățământ ar putea fi modernizată, iar visul elevilor să devină realitate.
De Ziua Națională, vedetele Antena 3 se vor duela în gastronomie pentru câte o unitate de învățământ din regiunile istorice. Zeci de copii dintr-un sat uitat de lume visează că într-o zi vor avea și ei o școală, modernă, dotată cu materialele didactice necesare.
La școala din Vicoleni, județul Botoșani, timpul însă a rămas in loc.
Pereții sunt crăpați, băncile sunt șubrede, iar podelele sunt vechi de zeci de ani. Într-o sală, un profesor predă la trei clase simultan. Pentru că școala nu are acces la internet și nici computer. Pentru dascăli provocarea este uriașă, iar eforturile sunt pe măsură ca cei mici să țină ritmul cu programa școlară.
Ce ai dori să se schimbe la scoală?
”Parchetul, soba, băncile și tavanul, aproape cade jos”
spune un elev.
Acesta este visul copiilor care învață în școala din Vicoleni, comuna Ungureni, județul Botoșani. Să aibă o scoală frumoasă, modernă, cu bănci noi și parchet. În clădirea veche de zeci de ani au învățat și părinții lor, podeaua nu a fost niciodată schimbată, iar băncile se clatină și cei mici abia pot învață să scrie.
”Niste uși termopan atât s-au pus. Tavanul e același s-a mai modificat dar foarte puțin. Nu sunt bani. Problema e cu tavanul, acoperișul că e cel mai vechi, poate să cadă, se mișcă banca. Podelele sunt un pic denivelate. Am scânduri care sunt de 50-60 de ani”
a povestit o localnică.
Cădirea a fost reparată după posibilități. Geamurile au fost schimbate, clasele văruite, sobele cârpite ca cei mici să nu facă orele cu gecile pe ei. Neajunsurile sunt însă multe. Parchetul se spală zilnic, curățenia se păstrează tot timpul, scândurile sunt mai vechi”,
ne-a spus profesorul.
Profesorul Viorel Butnaru este modest și își da silință să învețe simultan copii din trei clase: întâi, a II a și a IV-a. Cu unii elevi face calcule matematice, pe alții îi învață despre Eminescu.
”Copiii merită ceva mai bun, dar ce să facem cât ne da dom primar cât se poate”.
Majoritatea materialelor didactice sunt realizate de învățător.
O muncă titanică la fel cum este și cea de recuperare a orelor pierdute. Mai ales că în scoală nu este internet iar în localitate semnalul nu este nici el prea bun, scrie Antena 3.
”E o zona nu se prea prinde internet, online-ul se întrerupea des. Nu se auzea bine, pârâituri, chestii foarte greu s-a lucrat astea 2 săptămâni online”
În pauze, toți cei 45 de școlari și preșcolari ies în curtea școlii. Însă terenul de fotbal nu are porți, ci doar doua bețe, iar de multe ori copiii nu au nici minge.
Toaleta este și ea departe în curte, iar condițiile sunt de nedescris.
Copiii din Vicoleni însă nu-și pierd speranța. Cred cu tărie că într-o zi visul lor de a avea o scoală renovată și dotată modern va deveni realitate.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: