CNI a trimis un inginer la Botoșani pentru spitalul de boli paliative: Sper ca în primăvară să putem preda obiectivul VIDEO

Lucrările la spitalul de boli paliative al orașului au început în 2017 și ar fi trebuit să fie finalizate doi ani mai târziu.

Între timp, firma Victor Construct care a realizat lucrările a intrat în faliment și nu a putut remedia problemele care au apărut la momentul recepției.

 

Un spital nou, dar vechi

 

Acest obiectiv este o mostră de eșec din partea unui constructor care nu și-a dus la îndeplinire obligațiile din contract.

Dar și a statului care nu intervine prompt în astfel de situații pentru atragerea răspunderii celor care se fac vinovați de utilizarea necorespunzătoare a banilor publici.

În cazul de față, Compania Națională de Investiții (CNI) în calitate de finanțator.

 

Spitalul de Boli Paliative se află în imediata apropiere a Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” și teoretic este gata de patru ani. Doar că lucrările realizate s-a dovedit a fi fost pe alocuri neconforme.

Cu un constructor în faliment și cu un patrimoniu preluat de lichidator judiciar a fost nevoie de alocarea unei alte sume de 320.000 de lei pentru repararea greșelilor.  

 

O primă modificare ar fi trebuit făcut la nivelul geamurilor de la casa scării care trebuiau să fie armate, iar în realitate erau din sticlă simplă. Mai era necesară montarea ușilor automate, punerea în funcțiune a lifturilor și a instalațiilor de incendiu aferente, demontarea ușilor și ferestrelor de aluminiu, reparația tencuielilor interioare în jurul tocurilor și pervazurilor la uși și la ferestre, repararea pardoselilor din covor PVC, diverse lucrări la instalațiile electrice, verificarea prizelor de pământ pentru lucrări de instalații electrice, verificarea instalațiilor de stingere a incendiilor cu hidranți și instalația de detectare – semnalizare incendiu, verificarea instalațiilor de gaze medicale și punerea în funcțiune, de către o persoană autorizată, efectuarea de probe ale instalațiilor și punerea în funcțiune a acestora.

 

Un nou constructor

a realizat restul de lucrări pentru ca obiectivul să poată fi predat Primăriei Botoșani, în calitate de beneficiar.

 

„Am vrut să facem recepția, investiția este a CNI care trebuia predată Primăriei Botoșani care avea în sarcină realizarea branșamentelor și a utilităților. Noi am făcut acest lucru, am terminat cu partea noastră de responsabilități. Când a venit comisia a constatat o serie de neconformități pe care le-a făcut firma care a construit și care a intrat în faliment. Legat de lift, de învelitoarea clădirii, de tot felul de uși de acces care trebuiau schimbate. Nu s-a semnat recepția, s-a amânat”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Pentru ca spitalul să devină funcționa este necesară autorizarea la incendiu care nu poate fi eliberată fără lucrările menționate și care „nu le-a făcut bine firma care le-a câștigat. Primăria Botoșani nu are nicio vină, noi așteptăm predarea spitalului”, a mai arătat primarul Cosmin Andrei, la Botoșăneanul TV.

 

Primăria a chemat CNI-ul la Botoșani

 

În urma „presiunilor” făcute la compania aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice (MDALP) un reprezentant al CNI a ajuns la Botoșani în cursul zilei de miercuri, 17 ianuarie 2024 pentru a verifica dacă problemele lăsate de Victor Construct au fost remediate.

 

„Momentan obiectivul nu este recepționat și având în vedere că nu este recepționat el nu poate fi pus nici în circuit și nu poate fi pus în funcțiune. Tocmai de aceea noi de dorim, asta a fost și ideea de a chema toți reprezentanții implicați, dv. o să fiți beneficiar al acestui obiectiv, dl colonel care o să ne ajute pentru autorizarea ISU, un reprezentant al constructorului care este aici, urmează să ajungă și dirigintele noului constructor”,

 

„Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să putem să vă predăm acest obiectiv. Pentru a-l preda automat trebuie să identificăm neconformitățile. Ele au fost identificate la momentul suspendării procesului verbal de recepție și deja au fost remediate o bună parte dintre ele. Și acum am venit să vedem dacă mai există ceva de remediat”,

Ing. Constantin Opriș din cadrul CNI

 

Comisia constituită miercuri în incinta spitalului a participat la o ședință tehnică după care obiectivul a fost verificat etaj cu etaj. Reprezentantul CNI s-a arătat totuși optimist în fața primarului Cosmin Andrei: „eu ca sper ca în primăvară să putem să predăm obiectivul. Aceasta a fost ideea acetsei zile, să avem un punct de plecare. De la momentul respingerii recepției de acum câteva zile noi deja am făcut o parte din neconformități, au fost schimbate ușile și se lucrează la remedierile estetice”.

 

 

Valoarea inițială a spitalului de boli paliative a fost de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de CNI. Unitatea este dotată cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.

 

Discuția poate fi urmărită în materialul video de mai jos în intervalul: 1:05:00 – 1:07:28.