Compania de Investiții a ajuns la Botoșani ca să preia noul spital al orașului de la o companie în faliment - GALERIE FOTO

  • După ani de așteptare în care s-au ivit tot felul de probleme la construcția Spitalului de Îngrijiri Paliative al orașului, în sfârșit s-a ajuns la etapa premergătoare inaugurării.
  • Reprezentanții finanțatorului au ajuns marți la Botoșani pentru a verifica în ce au investit aproape 16 milioane de lei.

 

Spitalul nou ajunge în sfârșit, la Primărie

 

Practic, marți, 23 august 2022 a fost deschisă procedura de recepție a imobilului cu dotările interioare, așa cum au fost prevăzute în proiectul inițial.

 

Compania Națională de Investiții (CNI), în calitate de finanțator, a avut un reprezentant în persoana economistului Cristian Iancu. Comisia a fost completată cu membri și din partea altor unități publice precum Inspectoratul de Stat în Construcții și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

 

În schimb, constructorul a fost reprezentat de un lichidator judiciar având în vedere că firma Victor Construct a intrat între timp în faliment.

 

Comisia de recepție a lucrărilor și-a început activitatea avându-i prezenți și pe primarul Cosmin Andrei și pe Cătălin Fetcu, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Primăriei Botoșani.

 

Recepția nu pare să ridice probleme deosebite

 

În primă fază toți cei prezenți au vizualizat rapid clădirea, ulterior concentrându-se pe partea de documente.  

 

La o scurtă vizualizare...

 

„A rămas mobilierul acoperit cu plastic, nu a fost dat jos pentru a se păstra cât de cât în curățenie. Dacă s-ar da jos sigur se va face praf și dați, cum se spune copertina, când îl preluați și faceți curățenie generală”,

Cristian Iancu, economist CNI

 

Reprezentantul CNI a arătat că la prima vedere nu par să fie nereguli vizibile iar spitalul arată bine. Însă: „Trebuie să avem totul pus cap la cap, ca să vă predăm totul bine. Din punctul de vedere al execuției, eu ca investitor am semnalat că vreau să funcționeze ce înseamnă elevator pentru persoane și elevator pentru alimente, pentru că avem nevoie de așa ceva. Ușile de acces, cele cu cartele pentru că avem nevoie să funcționeze. Așa ca lucrare, zic eu că arată bine”.

 

Lichidatorul urmărește banii 

 

Garanția pentru această investiție este de 24 de luni, atât cât prevedeau normativele la data semnării contractului. În prezent, perioada de garanție pornește de la minimum 36 de luni.

 

În cazul în care nu vor exista nereguli, garanția va fi executată de lichidator, după perioada de 24 de luni.

 

„Lichidarea își va urma cursul și nu cred că în doi ani de zile se va ajunge la o finalizare a lichidării astfel încât Victor Construct să fie radiat”,

Cătălin Frunzaru – Edge Business Restructuring Advisors SPRL

 

În cazul în care vor exista probleme, beneficiarul urmează să informeze lichidatorul care la rându-i se adresează investitorului, adică CNI, care are libertatea de a contracta cu o altă firmă serviciile necesare remedierii disfuncționalităților.

 

Spitalul are și utilități

 

Între timp, municipalitatea și-a dus la îndeplinire obligațiile pe partea de asigurare a utilităților.

 

„Municipalitatea a realizat încă de ceva timp utilitățile pentru această clădire. Am finalizat tot ce a fost în sarcina noastră, dar au apărut unele discuții între finanțator și constructor care este într-o procedură de faliment. Și atunci discuțiile anevoioase cu lichidatorul judiciar au întârziat această recepție pe care am început să o facem astăzi (marți, 23 august 2022, nota red.), verificând ceea ce s-a construit în acord cu proiectul tehnic, cu ceea ce trebuia să se construiască”,

Cosmin Andrei, primar

 

Urmează autorizarea și angajarea de personal

 

După verificarea investiției pornite încă de pe vremea primarului Ovidiu Portariuc, dacă lucrările realizate corespund cu proiectul tehnic inițial, specialiștii admit recepția, iar Primăria, în calitate de beneficiar, preia imobilul spre exploatare.

 

„Mai avem o serie de pași de urmat privind autorizarea acestui spital cu avize de la DSP și discuții cu Ministerul Sănătății pe tot ceea ce înseamnă specific pe această unitate spitalicească. Nu este o clădire simplă pe care putem să o folosim, avem și investiții de făcut și documente de perfectat conform destinației. Nu am putut face acest lucru, nu am avut acces în spital astfel încât să putem face investiții pe partea de dotări suplimentare, pentru că mai sunt o serie de nevoi pentru personalul medical”,

Cosmin Andrei, primar

 

Secția... Leon Dănăilă

 

Posibil ca ulterior să mai fie necesare obiecte de mobilier sau aparatură medicală, investiții care cad în sarcina municipalității. Însă, intrându-se în activitatea de recepție a obiectivului se parcurg practic pașii de pe ultima sută de metri, până la deschiderea noului spital.

 

Care se dorește a-i purta în continuare numele medicului neurochirurg Leon Dănăilă, deși practic nu vorbim de un spital de sine stătător, ci de o extensie a Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe.