Clarificări din ministerul lui Budăi: Refugiații ucraineni nu ne fură niciun loc de muncă

În rândul societății există temeri cu privire la riscul ca refugiații ucraineni care vin le vor fura românilor locurile de muncă.

 

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a explicat că refugiații ucraineni care s-au angajat și se vor angaja în România nu le fură românilor niciun loc de muncă.

 

La nivelul întregii țări, un număr de 4.300 de companii oferă, în momentul de față, un număr de 33.800 de locuri de muncă vacante, a explicat Vasilcoiu.

 

„Vreau să vă informez că, în momentul de față, în România sunt înregistrate 3.286 de contracte de muncă ale unor cetățeni ucraineni, cu 728 mai multe decât în data de 24 februarie, când a debutat conflictul și, de asemenea, avem 355 de cetățeni ucraineni care s-au înregistrat la Agențiile Județene de Ocupare și Formare în vederea căutării unui loc de muncă. Ei primesc în momentul de față consiliere, astfel încât, în funcție de ceea ce știu dumnealor să facă, de ce atribuții au, să fie îndrumați către un loc de muncă adecvat. De asemenea, există în România un număr de 143 de companii care și-au exprimat intenția de a oferi un număr de 3.135 de locuri de muncă și pentru cetățeni ucraineni. Atenție, nu sunt dedicate exclusiv cetăţenilor ucraineni. În măsura în care există cetățeni români care doresc să le ocupe o pot face la fel de bine. De altfel, la nivelul întregii țări, un număr de 4.300 de companii oferă, în momentul de față, un număr de 33.800 de locuri de muncă vacante, iar șomajul este la un minim istoric, deși suntem într-o perioadă de criză și venim după o altă perioadă de criză, și anume: pe luna februarie, ultima lună raportată, este 2,67%; în ianuarie a fost 2,68%, iar media anului trecut a fost de 2,69%.

Există unele persoane sau o parte a societății care au temeri că există riscul ca aceşti cetăţeni ucraineni care vin ne vor fura nouă locurile de muncă.

Să știți că avem un număr foarte mare de locuri de muncă declarate vacante în mod constant de către angajatori, motiv pentru care am și mărit contingentul de lucrători non-UE la 100.000 pentru anul acesta, prin hotărâre de guvern, față de 50.000, cât a fost anul trecut și, de asemenea, din discuțiile pe care le purtăm în mod constant cu mediul de afaceri rezultă că dumnealor ar avea nevoie de aproximativ 250.000 de persoane pentru a le angaja, pentru a-şi desfășura activitatea în condiții optime. Și tot dumnealor spun că dacă ar găsi aceste 250.000 de persoane imediat piața ar mai avea nevoie de încă 250.000 de persoane pentru că toate companiile vor să se dezvolte, să își mărească cifra de afaceri și așa mai departe.

Pe de altă parte, cetățenii și non-UE şi ucraineni, care vin în România, să știți că pe lângă faptul că nu ne fură niciun loc de muncă, aduc plusvaloare economiei românești, o dată prin faptul ca aceste companii se extind, își măresc cifra de afaceri și profiturile și a doua oară prin faptul că și statul își mărește taxele și impozitele pe care le colectează, ştiţi bine CAS, CASS și impozit pe venit.

Statul având mai mulți bani poate să redirecționeze către programele de interes, către muncă, pensii, salarii, alocații pentru copii sau către sănătate, educație și așa mai departe”,
a precizat secretarul de stat în Ministerul Muncii.