Ciudățeniile de la alegerile locale: Județul (de)populat Botoșani va avea mai mulți consilieri locali în 2024 

Municipiul Botoșani a pierdut în zece ani peste 23.000 de oameni. Județul per total a fost abandonat de peste 64.000 de botoșăneni. Depopularea cauzată de mirajul salariilor din străinătate s-a resimțit și la Botoșani. 

 

Depopulare cu avantaje (?!)

 

 

În schimb, când vine vorba de alegeri locale, lucrurile nu sunt văzute în același ton sumbru. În Registrul Electoral depopularea nu se regăsește și există și situații cu localități care înregistrează creșteri la numărul de locuitori. Iar asta înseamnă și un număr mai mare de consilieri locali. 

 

Numărul aleșilor locali este stabilit în funcție de cel al locuitorilor. 

 

Pentru alegerile locale din 9 iunie 2024 numărul de consilieri locali care urmează să fie votați (pe liste sau independent) va fi de 1.022. 

În urmă cu patru ani au fost aleși 1.010 consilieri locali. 

 

În șapte comune structurile de aleși cresc cu câte două persoane. În două unități administrativ teritoriale, scad cu câte doi. George Enescu și Tudora sunt localitățile cu minus. 

 

 

Municipiile

 

 

Consiliul Local Botoșani va avea în continuare 23 de consilieri municipali. Ultimele date de la recensământ arătau că orașul mai are 90.010 locuitori. 

 

În Registrul Electoral, populația după domiciliu este de însă de 113.289 persoane.

 

Diferența de 23.279 de oameni o reprezintă rezidenții stabiliți în alte județe sau chiar țări, dar care pot reveni oricând acasă pentru a-și exercita dreptul constituțional.  

 

 

Și la Dorohoi situația rămâne neschimbată, cel de-al doilea municipiu al județului va avea în continuare 19 consilieri locali. 

Sunt 28.632 de persoane în Registrul Electoral și doar 22.893 de oameni care au rămas efectiv în Dorohoi și fizic, nu doar în acte. 

 

 

Cine pierde

 

 

Comunele George Enescu și Tudora, câte doi aleși locali. 

 

În comuna George Enescu rămân 11 consilieri față de 13 câți au fost aleși în 2020. Sunt 2.991 de persoane în Registrul Electoral după ce la recensământ se număraseră 3.104. 

 

Institutul Național de Statistică (INS) a efectuat o nouă numărare din cauza unor suspiciuni privitoare la o eventuală creștere nejustificată a populației, în mai multe localități. Printre acestea Vârfu Câmpului și Ripiceni. 

 

„Nu știu de ce și cum, noi la recensământul populației am avut 3.104 persoane și acum suntem la 2.991. Acum de unde decizia, nu pot să-mi dau eu seama, am înțeles că au făcut ei o analiză paralelă, cu vii și decedați”, a transmis Bogdan Tony Murariu, primarul comunei George Enescu. 

 

Singurul aspect negativ din această ecuație este faptul că a scăzut numărul locuitorilor sub pragul de 3.000, iar comuna își pierde rangul. 

 

Bogdan Tony Murariu, primarul comunei George Enescu

„Acum nu pot să spun că mă afectează sau nu. Pe mine mă afectează că am scăzut la gradul 3 ca rang de comună și salariile în primărie oricum erau mici, acum va fi altă grilă de salarizare, adică o să fie probabil, așa gândesc eu”.

 

Lucrurile stau la fel și la Tudora, unde numărul consilierilor scade de la 15 la 13, cu o populație sub pragul de 5.000 de locuitori. 

 

Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora

„A pierdut doi, e adevărat. Acum patru ani comuna noastră a avut 5.086 de locuitori, iar acum practic, după recensământul care a fost acum doi ani, am ajuns la 4.866. Că pierdem doi consilieri locali nu ne afectează drept să vă spun, pentru că dacă suntem 15 sau 13, tot asta e. În schimb, o să ne afecteze cuantumul salariilor, o să ne afecteze bănuții care intră în comunitate de la Finanțe, deci în privința asta avem numai dezavantaje. Dar ca și număr de consilieri, că se duc de la 15 la 13, credeți-mă că nu are ce să ne afecteze”,

 

 

Cine câștigă 

 

 

Șapte unități administrativ teritoriale care vor avea cu doi consilieri în plus. 

 

Comuna Adășeni (11 consilieri de la 9), Mihălășeni (13 consilieri față de 9 în 2020), Păltiniș (13 în 2020 față de 15 în 2024), Vârfu Câmpului (de la 15 la 17 consilieri locali), Vlăsinești (de la 11 la 13 consilieri locali). 

 

Și comunele Hănești (13 față de 11) și Ripiceni (15 față de 13).

 

Ambii primari susțin că această creștere nici nu-i ajută, dar nici nu-i încurcă. 

 

 

Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni

„Nu aș avea practic un răspuns cert că mă ajută sau nu. A crescut datorită evoluției populației, că așa să zic că mă ajută sau nu, nu văd vreun impediment. Nici nu mă ajută, nici nu mă încurcă”

 

Costel Matei, primarul comunei Hănești

„Nu mă ajută, dar asta e legea. Adică eu dacă vreau să am minim trei consilieri sau cinci, nu am cum. E stabilit prin lege, nu mă ajută cu nimic și nu mi-am dorit lucrul ăsta. Dar s-a întâmplat. Acum dacă ai majoritate cu un număr mai mic sau mai mare de consilieri, practic e același raport. Cum n-ajută, așa nu strică, așa e legea”

 

După populația cu domiciliul la Botoșani, județul nostru numără 457.086 locuitori.

 

Populația după domiciliu este calculează o dată la 6 luni de către Direcția Județeană de Statistică (DJS) Botoșani. 

 

Valentin Popa, director Direcția Județeană de Statistică

„Datele utilizate pentru determinarea populației după domiciliu provin din două tipuri de surse de date: surse administrativ,e precum Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Registrul Național de Evidență a Persoanelor cu date referitoare la migrația internă, date semestriale, date referitoare la migrația internațională definitivă cu stabilirea domiciliului în România, imigranți, date semestriale, primiri și renunțări la cetățenia română, date semestriale”,

 

A doua sursă este Direcția Generală de Pașapoarte, care transmite periodic date referitoare la migrația internațională definitivă cu schimbarea domiciliului în altă țară, rezultatele cercetărilor statistice exhaustive privind natalitatea și mortalitatea, pentru numărul născuților-vii și al deceselor survenite în intervalul de timp studiat, toate bazate, la rândul lor, pe surse administrative.

 

0

era numărul de persoane din județul Botoșani, la ultimul recensământ.