Unul dintre șefii care conduc județul are în propriul birou un lucru care se încadrează în categoria celor inedite. Respectivul aparat atrage atenția celor care intră în birou și care rămân cu privirea ațintită pe cadranul acestuia pentru a-i putea descifra semnificația.
Aparatul care servește la determinarea și măsurarea timpului în limitele unei zile arată ca un ceas, funcționează ca un ceas, numai că…invers. Se află în biroul lui Radu Judele, administratorul public al Consiliului Județean și care nu s-a despărțit de obiect încă de când l-a achiziționat, din 2008. A fost piesa nelipsită din birourile pe care le-a ocupat, atât la Iași cât și la Botoșani.
Ceasul ”pe invers” a fost cumpărat dintr-un magazin din Viena. Tocmai ciudățenia în care a fost gândit l-a atras pe Radu Judele, căruia ulterior i-a devenit indispensabil.
Spune amuzat că acest ceas a fost și o metodă de succes în a-și studia interlocutorii cu care a intrat, de-a lungul anilor, în contact.
Pentru că aparatul, în primă fază, a fost agățat în spatele biroului său astfel că toată lumea care intra rămânea cu privirile lipite de cifrele desenate pe cadran…invers.
Ulterior, ceasul a fost mutat, deasupra ușii pentru a putea fi admirat în tihnă de posesorul lui. ”Peste tot pe unde am fost, l-am luat după mine. Toată lumea era intrigată de ceasul acesta”, explică Radu Judele.
Astfel de aparate sunt puține în România. Potrivit unui site de profil, mecanismul de ceas antiorar scoate privitorul din rutină. Acesta se oprește asupra ceasului mai mult timp. Modalitatea prin care sunt aranjate cifrele și faptul că indicatoarele de oră se învârt invers decât suntem noi obișnuiți s-ar putea să fie derutant la început dar tocmai că se poate indica și citi ora în alt mod decât cel clasic conferă acestor ceasuri, ideea de inedit, fascinant.
Ceasurile de perete cu aceste mecanisme de ceas antiorare se joacă cu ideea că deși timpul este indicat invers și sensul de rotație a limbilor este spre stânga, timpul este măsurat și curge la fel, nu stă în loc.
Ceasurile cu mecanism antiorar, deși merg invers…timpul merge înainte.