”Cişmea”, berea de lux cu renume în Botoșani, dar și în afara granițelor țării

 Produsă în fabrica de bere cu acelaşi nume, berea ”Cişmea” devenise o delicatesă.

 

Botoşaniul sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX era un adevărat hub economic al Moldovei.

 

Plin cu târgoveţi, bancheri, negustori şi meştesugari, armeni, evrei şi români,  târgul ajunsese la o dezvoltare economică care îl plasa în primele patru orașe ale ţării.

 

Astfel,  o marcă de bere din Botoşani a reuşit  să devină un brand de lux al târgului. Este vorba despre berea de lux numită simplu - ”Cişmea”.

 

Produsă în fabrica de bere cu acelaşi nume, situată la începutul secolului XX pe Calea Naţională a Botoşaniului, berea ”Cişmea” devenise o delicatesă. Cel care îi crease reţeta era un bogat negustor evreu, Leon Spodheim.

 

Leon Spodheim a fost un reprezentant de elită al comunităţii evreieşti. Avea multe contacte în străinătate. A reuşit o reţetă deosebită, scrie Adevărul.

 

Bineînţeles, i-a păstrat secretul. Se putea spune că era o combinaţie între berea germană, puţin din cea englezească şi care avea şi ceva balcanic. Gustul era atât de deosebit, din câte spun contemporanii, că Spodheim nici nu s-a chinuit să îi găsească un nume pompos.

 

I-a spus simplu, cum se numea şi fabrica - ”Cişmea”.

 

Berea de lux din Botoşani ajungea în cantităţi mari, culmea,  în patria berii, Germania, dar și în Austria şi Ungaria.

 

Berea ”Cişmea” putea fi degustată pe plan local, doar în restaurantul ”Calul Bălan”.  Era localul preferat al botoşănenilor şi atâta timp cât era furnizată celebra bere ”Cişmea”, clienţii nu lipseau.  Foarte mulţi turişti din ţară veneau la Botoşani simţind parcă gustul deosebit al  berii "Cișmea" .

 

După anii ’30, berea ”Cişmea” a putut fi servită şi în alte resturante renumite ale Botoşaniului. Este vorba de ”Bursa” lui Aron Stengel sau berăria ”Luther”, situate  lângă  Hotelul Rareş de astăzi, din Centrul Istoric al Botoşaniului.

 

În perioada comunistă, fabrica a fost naţionalizată şi a dispărut de pe faţa pământului, pentru a face loc blocurilor. Din celebra bere, care fără reţeta originală nu a mai putut fi realizată, nu a mai rămas decât numele.

 

 Astăzi, Cişmea se mai numeşte doar un cartier din marginea Botoşaniului.