Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO

Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.

 

Să fie de vină botoșănenii care au votat și au parte de ceea ce se întâmplă acum? Să fie de vină cei care nu au votat?

Până una alta, copiii lor au de suferit și orașul în totalitatea lui.

 

Sala de sport care stă să cadă pe copii

 

Astăzi este despre unități de învățământ și săli de sport. Un botoșănean a transmis redacției câteva fotografii cu sala de sport de la Școala Gimnazială nr. 8 din municipiu, care în exterior a devenit o ruină. Și așa s-a născut acest articol.

 

Bucăți întregi de tencuială s-au desprins deja, altele încă se agață încăpățânat de clădirea mamă. Părțile de cărămizi dezvelite de vreme contrastează cu petele închise la culoare cauzate de infiltrațiile care năruiesc imobilul.

 

 

Sala de sport este de mult un pericol pentru copii. A fost deja închisă prin 2016, când Primăria Botoșani și conducerea școlii își pasau vina de la una la alta, ca pe o minge de volei.

 

Între timp, cei peste 1.000 de elevi fac iarna Educația Fizică în sălile de clasă, iar vara pe terenul din curte.

 

Când se va repara? Toți cei întrebați ridică din umeri și auzim deja celebră sintagmă: nu sunt bani!

 

 

Directorul unității de învățământ, Simona Cojocariu, susține că a tot mers pe la Primărie și a reamintit situația sălii de sport. În ciuda gravității problemei, nu este foarte supărată pe lipsa de reacție a celor din Primărie în a identifica programe de finanțare, dacă bugetul local nu permite o asemenea alocare.

 

„Ei caută toate căile posibile. Deși anul acesta ne-au asigurat că vor găsi o finanțare din asta europeană în care să intre și sala noastră de sport. Adică nu am primit răspunsul nu. Încercăm pe toate căile, poate în bugetul care vine, acum suntem prinși cu ceva. Nu știu dacă cu tot proiectul, este de valoare foarte mare. Avem un studiu făcut, Primăria și-a făcut toate temele, numai că nu avem finanțare”,

Simona Cojocariu, director Școala 8 Botoșani

 

 

Directoarea refuză fotografierea, că doar e sală proprietate personală

 

Mai departe, susține că s-au făcut studii de fezabilitate însă nu își amintește (sau nu vrea să dezvăluie) suma totală necesară pentru reabilitarea sălii de sport.

 

„Suma e mare… eu cred că va exista până la urmă și o soluție. E de ordinul miliardelor, clar”,

 

Refuză să fie fotografiată pentru ziar și de asemenea refuză să deschidă sala de sport. Ne mulțumim cu imaginea de exterior a acestei clădiri și ne imaginăm că dimensiunea dezastrului este mult mai mare. Însă, în lipsa unor imagini interioare, sunt doar bănuieli.

 

 

În oglindă, sala de atletism de la Liceul cu Program Sportiv (LPS). O altă mostră de neputință sau indiferență dacă vreți.

 

O sală care arată impecabil din toate punctele de vedere, este finalizată de un an, însă a rămas încuiată din cauza lipsei utilităților.

 

 

O sală modernă stă închisă de un an

 

În ambele cazuri, Primăria Botoșani dă un nefericit concurs al hibernării. În ciuda salariilor care tot cresc în ultima vreme, Botoșaniul bate pasul pe loc. Și-și îmbată cetățenii cu promisiuni.

 

Abia după un an de la finalizare, sala de atletism care a avut o alocare bugetară prin Compania Națională de Investiții (CNI) de 3,7 milioane lei, iar la licitație a scăzut la 2,2 milioane de lei, ar putea fi data in folosință. 

 

Ioan Huncă este directorul liceului aproape dintotdeauna. Speră că la 1 iunie, de Ziua Copilului, să inaugureze sala. Primăria a reușit să aloce 400.000 de lei pentru partea de canalizare, apă, electricitate și agent termic.

 

Asistă la o aniversare la care tortul nu este necesar.

”Un an de zile exact. Anul trecut în martie am făcut recepția cu cei de la CNI și am așteptat utilitățile”,

Ioan Huncă, director LPS Botoșani

 

 

”Când era dl Flutur nu mi-a dat bani că soția e pesedistă, a venit Portariuc și spunea că presa o să scrie că facilitează Liceul Sportiv. A venit iar dl Flutur”

 

În mod normal, când CNI a început partea de lucrări, Primăria ar fi trebuit să vină în paralel cu utilitățile. Era obligație în contract.

 

Evident că nu s-a întâmplat așa. Pentru că astfel funcționează România acum și pentru că oricum nimeni nu va fi întrebat de această situație în mod special. Altele sunt prioritățile acum.

 

„În contract așa era. Dar nu au fost bani la Primărie și… Pentru că, prin contract, Primăria se angaja să facă utilitățile, iar CNI să dea la cheie sala. Ei în martie au fost gata, am făcut recepția, la utilități nu era alocat 1 leu. Demersuri s-au făcut. dar dacă nu au fost bani, asta e”,

Ioan Huncă, director LPS Botoșani.

 

La Liceul cu Program Sportiv se antrenează peste 1.100 de copii, din cadrul unității, dar și de la Clubul Sportiv Școlar (CSȘ). Pentru încurajarea sportului de performanță, copiii au nevoie de infrastructura necesară. Însă și ei suferă din cauza luptelor politice.

 

„Când era dl Flutur nu mi-a dat bani că soția e pesedistă, a venit Portariuc și spunea că presa o să scrie că facilitează Liceul Sportiv. A venit iar dl Flutur, acum dlui mi-a dat, să termin pista aia de afară. Totdeauna. Parcă era liceul lui Huncă sau liceul nu știu cui. Era al copiilor, pentru copii”,

Ioan Huncă, director LPS Botoșani.

 

 

Copiii se antrenează prin pădure și printre blocuri

 

Și așa s-a ajuns la situația în care copiii care ar fi trebuit să se antreneze în sala modernă ce este gata de peste 360 de zile, ajung să alerge printre mașini în cartierul ANL Bucovina sau prin pădure.

 

„Suntem singurul județ din țară care nu avem pistă sintetică, pe stadion nu avem acces și toate sectoarele de atletism le-au făcut pentru fotbal. Atletismul nu are loc, ne antrenăm prin pădure la Rediu sau la ANL-uri, de unde avem numai reclamații de la oameni. Dar unde să ne antrenăm, unde?”,

Ioan Huncă, director LPS Botoșani.

 

Și așa este îngenuncheată o regină: „Dacă fotbalul este rege, regina sportului este atletismul. Nimeni nu poate să facă alt sport dacă nu aleargă. Atletismul este regina tuturor sporturilor”.

 

Situația sălilor de sport este cunoscută la Primărie, însă se înscrie pe lista lungă de probleme din municipiul Botoșani. Șanse la finanțare la acest moment au mai degrabă sălile de sport de la Liceul Pedagogic sau Colegiul Național Mihai Eminescu.

 

„Reparația sălilor de sport... A fost o documentație acolo și în general le-am făcut prin CNI, că nu avem niciodată bani să facem de la noi. Nu știu ce răspunsuri am primit de acolo, pentru că, ce am avut noi inițial, multe săli de sport printre care Eminescu și Pedagogic. Și sunt niște etape, schimbăm hârtii. Nu știu să spun în ce stadiu sunt documentațiile”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.

 

Edilul șef pare rupt în două: pe de o parte de bugetul insuficient (și anul acesta ca și anul trecut sau acum 2 ani), iar pe de altă parte de multitudinea de proiecte care urmează să fie semnate la Botoșani anul acesta și care însumează în jur de 70 de milioane de euro.

 

(*Sursa foto - Facebook Cătălin Mugurel Flutur )

 

Proiecte multe, bani puțini

 

Calculează cum o să împartă banii puțini pe care îi va avea la dispoziție pentru susținerea acestor proiecte europene. Pentru că odată concretizate, există posibilitatea să iasă elegant din acest mandat și cu fruntea sus în fața botoșănenilor.

 

Până atunci, se concentrează la investițiile actuale din municipiu care, spune el, sunt multe.

 

„Chiar ieri (miercuri, 3 aprilie 2019 n.r.) am fost pe obiectivele de investiții care sunt în derulare. Avem străzile Ana Ipătescu, Bolintineanu, Crinilor, Drumul Tătarilor, podul de pe Plopilor la nivel de infrastructură stradală, toate investițiile care sunt la școli prin PNDL și sunt multișoare. Cred că anul acesta o să începem toate lucrările de pe POR, câte milioane de euro sunt? Multe…”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.

 

În timp ce investițiile bat pasul pe loc la Botoșani dar și în țară, nefiind proiecte de amploare în derulare, nivelul de trai pare să crească, dar numai pentru o categorie bine definită de angajați și anume funcționarii ale căror salarii ar trebui să se reflecte și în funcționarea unui oraș. Sau a unei țări.

 

Până la vremuri mai bune, botoșănenii trebuie să se mulțumească cu nivelul actual, iar copiii să facă sport, printre bănci, în sălile de clasă.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: