Circuit infracțional cu măgării de tip ”orice produs la 15 lei” destructurat de polițiști după percheziții care au ajuns și la Botoșani

Politiștii bucureșteni și inspectorii antifraudă au dat, ieri, iama în magazinele de tip ”orice produs la 15 lei„ și au scotocit casele patronilor ori ale celor care au legături comerciale cu aceștia, în căutarea de documente care să probeze activitatea infracțională într-un amplu dosar cu un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de aproximativ 6.000.000 lei.

 

 S-au sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale

 

A fost o operatiune judiciara complexa derulata de politistii din Capitala in mai bine de jumatate dintre judetele tarii, printre care si Buzau, dar si in Bucuresti, fiind efectuate 205 perchezitii la persoane si societati comerciale banuite de evaziune fiscala. In Buzau, s-au facut perchezitii la doua magazine de acest tip din Rm. Sarat, dar si la domiciliul patronului firmei, o femeie, din Valea Ramnicului, care este banuita de comert in afara legii cu incaltaminte si imbracaminte achizitionata in, mare parte, din Dragonul Rosu. Ulterior, ramniceanca a fost dusa ieri la audieri la Bucuresti. In cauza s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un numar total de 75 de persoane, fiind puse in aplicare mai multe mandate de aducere.
"Din probatoriul administrat au rezultat indicii temeinice ca, in perioada 1 ianuarie 2014-31 octombrie 2015, reprezentantii legali ai unor societati comerciale cu sediul in Bucuresti si judetul Ilfov si puncte de lucru deschise in mai multe judete din tara s-au sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale, fie prin omisiunea inregistrarii contabile si declararii fiscale a tuturor veniturilor incasate in urma comercializarii de articole de imbracaminte si incaltaminte, precum si prin inregistrarea contabila si declararea fiscala a unor achizitii ce nu reflecta operatiuni reale", potrivit unui comunicat al Directiei Generale de Politie a Minicipiului Bucuresti . Perchezitii au avut loc si la domiciliile unor patroni turci de magazine de tip "totul la 15 lei". Printre locatiile in care au descins anchetatorii se numara mai multe puncte de lucru din Capitala, printre care Zizi Mall Unirea si trei magazine de pe Bulevardul Iuliu Maniu. Perchezitii au avut loc si la un depozit din orasul Voluntari, judetul Ilfov, dar si la doua domicilii ale patronilor turci, din aceeasi localitate.

Potrivit unor surse judiciare, circuitul infractional era format din 29 de societati comerciale din Bucuresti, Ilfov, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea si Vrancea. "Activitatile au fost sprijinite de ANAF aEuro" Directia Generala Antifrauda, inspectorii fiscali din cadrul acestei institutii participand alaturi de organele de cercetare penala la efectuarea perchezitiilor si a controalelor fiscale la punctele de lucru apartinand societatilor comerciale implicate in activitatile evazioniste", se arata in comunicatul DGPMB.


205 percheziții domiciliare


In etapele de analiza si predocumentare a operatiunii "Cristal", in luna mai 2015 inspectorii antifrauda fiscala au identificat o firma care, in perioada 2013-2014, s-a sustras de la plata catre bugetul de stat a TVA si impozitului pe profit, in urma comercializarii de articole de imbracaminte in complexul comercial Dragonul Rosu. In cauza au fost sesizati procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, iar investigatiile fiscale au continuat in cooperare cu organele de urmarire penala. In urma cooperarii interinstitutionale a fost descoperit un lant tranzactional complex constituit pentru prejudicierea bugetului statului, iar in data de 10 decembrie, procurorii au dispus efectuarea a 205 perchezitii domiciliare desfasurate pe raza municipiului Bucuresti si a 26 de judete din tara (Ilfov, Mures, Brasov, Cluj, Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj, Arges, Teleorman, Prahova, Dambovita, Timis, Arad, Bihor, Calarasi, Constanta, Braila, Ialomita, Buzau, Vrancea, Bacau, Iasi, Suceava si Botosani). La sediile si punctele de lucru ale firmelor care comercializeaza marfa provenita din complexul comercial Dragonul Rosu, 170 de inspectori antifrauda sprijina organele de urmarire penala prin verificarea stocurilor si a documentelor de provenienta a marfurilor.
CITEȘTE: PERCHEZIȚII de amploare în țară: Polițiștii pe urmele unei rețele de evazioniști cu ramificații la Botoșani