Criză de ciobani pe piaţa muncii: Nu le mai daţi ajutoare sociale, stau acasă, merg la crâşmă...

În ciuda câştigurilor substanţiale, şomerii preferă să stea degeaba. Ca o măsură de reglementare a situaţiei, fermierii cer suspendarea ajutoarelor sociale.

 

Lipsa forţei de muncă este tot mai mare, motiv de îngrijorare pentru antreprenorii din toate domeniile, inclusiv din agricultură. Situaţia se resimte puternic în mediul rural unde, deşi multe persoane nu au de lucru, este extrem de greu să găseşti ciobani sau văcari ori muncitori pentru livezi sau culturile de legume. Câştigurile nu sunt deloc de neglijat, fiind cuprinse între 1.600 şi 2.500 lei net, mâncare şi eventual ţigări sau cazare. Cu toate acestea, nu se găseşte forţă de muncă, mulţi preferând să stea degeaba decât să muncească la câmp.

 

Ciobanii s-a lenevit

La întâlnirea crescătorilor de oi Karakul de Botoşani din regiunea Moldovei, care a avut loc săptămâna trecută la Staţiunea Popăuţi, a participat şi senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură. El a primit o cerere foarte surprinzătoare din partea fermierilor, care au solicitat eliminarea ajutoarelor sociale.

„Nu mai avem cu cine lucra, nu mai găsim să angajăm ciobani. Nu le mai daţi ajutoare sociale. Stau acasă, merg la crâşmă, au datorii, dar nu vor să vină la muncă pentru că au ajutorul social, mai fac una alta şi sunt mulţumiţi”, a spus unul dintre crescătorii de oi din judeţul Botoşani.

 

Un alt fermier a spus că şi-a vândut caprele pentru că ciobanii nu vroiau să muncească nici pentru 2.500 de lei pe lună.

„Am ajuns să mulg caprele eu, mama mea, care a fost cadru didactic, tatăl meu, care a fost pictor. Eu le dădeam 2.500 de lei salariu, masă şi cazare. Le-am amenajat camere în fermă şi le-am pus televizor. Dimineaţa, când mergeam la ei şi le ceream să iasă la păscut cu caprele, îmi spuneau: «Şefule, dar stai să se termine ştirile»”, a mai spus un fermier. 

Şi Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine „Moldoovis”, a spus că a fost afectat de problemele cu forţa de muncă din domeniu.

„M-am trezit că am rămas fără oameni la fermă să aibă grijă de vite. Nu au spus nimic, pur şi simplu au plecat. Şi la mine nu e mult de muncă pentru că am pus gard electric, am mulgătoare automată, furajele le adun mecanizat”, a declarat Nechifor. 

Un alt fermier spunea că în zona Suliţa o persoană care avea câteva hectare cu solarii le-a desfiinţat şi le-a vândut pentru că nu găsea oameni cu care să lucreze. În replică, senatorul Lucian Trufin a spus că trebuie regândită partea de acordare a ajutoarelor sociale. „Sunt probleme mari cu forţa de muncă”, a declarat Trufin, precizând că o nouă strategie în domeniu este în lucru. (Sursa: Ziarul Evenimentul)

download from google play download from apple store