Îndrumati cu dăruire şi profesionalism în cultivarea şi păstrarea tradiţiilor populare locale copiii botoșăneni au reușit să obțină premiul cel mare la un festival concurs ce a avut loc la Iași.
Ei sunt copiii ce fac parte din Ansamblul „Mlădițele călărășene” de la Școala Gimnazială nr. 1 Călărași, coordonată cu succes de directorul Marinica Nazarcu care se pot mândri cu o mare realizare: au câștigat merituos Marele Trofeu al festivaluIui – concurs ”Staruri Moldovene”, ediția a doua 2017, desfăşurat la Tomeşti, Iaşi, alături de valorosul trofeu pentru dans popular la categoria de vârstă 12 - 14 ani.
Premiul este cu atât mai valoros cu cât elevii, 12 perechi în total, au avut la dispoziție doar o lună de zile pentru a se pregăti.
Și au avut ocazia să urce pe scenă și la Zilele comunei Călărași, organizate pe data de 3 iunie, înainte de concursul de la Iași care a avut loc în urmă cu patru zile.
”Au participat și copiii noștri de la Călărași pe care i-am format într-o lună de zile. Într-un timp foarte scurt, am format echipa de 12 perechi. Munca își spune cuvântul, ei au muncit, au fost sub directa îndrumare a dlui instructor Ionel Petrișoru din Botoșani și l-am rugat să-I pregătească, să obțină rezultate foarte bune la concursuri. Și iată că se vede rezultatul muncii lor”,
Elena Vrajotis, primarul comunei Călărași
La acest concurs au participat ansambluri din toate județele Moldovei. Botoșaniul s-a evidențiat din nou prin Eliza Furtună, o fetiță talentată care a câștigat marele trofeu la secțiunea – poezie și a cărei părinți își au originile tot în comuna Călărași.
„Staruri Moldovene” a fost organizat de Asociația Plaiurile Moldovei din Iași și a avut loc pe data de 18 iunie în Amfiteatrul ”Petru Oarză”- Tomești.
Festivalul are ca scop descoperirea, susținerea și promovarea talentelor din orice domeniu artistic.
Laureații acestui festival au încheiat un contract pe timp de doi ani cu Asociația “Plaiurile Moldovei”- Iași, în vederea participării la evenimente (festivaluri, concursuri, concerte, spectacole și alte evenimente cultural-artistice) organizate de către asociație și nu numai, atât în țară cât și în străinătate.
Juriul festivalului a fost alcătuit din personalități cunoscute ce își desfășoară activitatea în diverse domenii cultural-artistice: teatru, muzică, coregrafie, literatură cât și personalități ale mass-media ieșene și naționale.
Astfel, juriul a punctat: prestația scenică, costumele, dicția, tehnica vocală și instrumentală, tehnica interpretativă, mișcarea scenică, tehnica mișcării, regia.