Cine sînt arestaţii din “lotul Amişculesei”

 

În urma descinderilor efectuate de către procurori, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din Suceava şi Botoşani, Serviciul Anticorupţie Judeţean, Jandarmeria, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Suceava şi Botoşani, la 48 de locaţii din municipiul Botoşani şi 10 comune, unde s-au efectuat percheziţii şi controale economico–financiare la depozite, spaţii comerciale şi locuinţe s-a propus şi obţinut arestarea a şapte persoane. La două zile după ce Tribunalul a hotărît încarcerarea acestora Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani a făcut publice şi numele acestora:

Dumitru Amişculesei - director general al SC Daryfany Firacos SRL Botoşani;
Florin Cimpoi – consilier juridic la  SC Daryfany SRL Botoşani, SC Fishmar Boys SRL Răchiţi şi SC Corros SRL Răchiţi (administrator în fapt al SC Fishmar Boys SRL şi al SC Sandonkan SRL Răchiţi);
Marius – Dumitru Amişculesei - angajat al SC Daryfany Firacos SRL;
Andrei Amişculesei - angajat al SC Daryfany Firacos SRL,
Mirică Vieriu – angajat al SC Fishmar Boys SRL,
Vasile Arbore – angajat al SC Daryfany Firacos SRL,
Ioan Pavel-  angajat fără forme legale al inculpatului Dumitru Amişculesei.

Toţi aceştia sînt cercetaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de „evaziune fiscală”, infracţiuni privind producerea de băuturi alcoolice distilate în afara antrepozitului fiscal, infracţiuni de „deţinere şi comercializare a băuturilor alcoolice accizabile, cu încălcarea legislaţiei fiscale”, „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, respectiv infracţiuni de „spălare de bani”, în cazul primilor doi inculpaţi.
În cauză se mai efectuează cercetări faţă de învinuiţii Marinică Pădurariu şi alte patru persoane, respectiv faţă de persoanele juridice învinuite SC Daryfany Firacos SRL şi SC Fishmar Boys SRL.

Mulţumiri de la procurori pentru instituţii care i-au sprijinit

Reprezentanţii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani au ţinut să adreseze mulţumiri Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, pentru sprijinul oferit în perioada 13. – 17.01.2011, constând în asigurarea trupelor necesare descinderilor şi securizării locurilor percheziţiilor, a autovehiculelor puse la dispoziţie, asigurarea birourilor pentru anchetă, realizarea activităţii de executare mandatelor de aducere, precum şi pentru toate celelalte activităţi ce au contribuit la reuşita activităţii de urmărire penală desfăşurată în această cauză, apreciem noi. “Motivele care au stat la baza deciziei de a efectua ancheta în sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, rezidă din necesitatea de a asigura continuitate actelor de urmărire penală, gestionarea corespunzătoare a numărului mare de audieri, asigurarea confidenţialităţii şi securităţii în cauză, etc.”, se arată într-un comunicat emis de Parchet. În acesta se adresează mulţumiri şi ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, Direcţiei Generale Anticorupţie  – Serviciul Anticorupţie Judeţean Botoşani, cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Botoşani, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Suceava, Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Botoşani. “În mod special, mulţumim pentru activitatea desfăşurată ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Suceava - pentru modul profesionist în care au desfăşurat activităţile în dimineaţa zilei de 13.01.2011, precum şi ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Botoşani , pentru modul profesionist în care au desfăşurat activităţile aferente percheziţiilor derulate, gestionării mijloacelor materiale de probă precum şi pentru activitatea meritorie pe parcursul audierilor maraton – circa 160 de persoane audiate, în decurs de 5 zile, perioada 13 17.01.2011, în medie 16 ore pe zi”, se mai specifică în comunicat.