Astăzi, 10 februarie 2016, în sala de sport a Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi a avut loc a doua fază a Memorialului “Ion Bordeanu”, unde au participat echipele din mediul rural ale județului Botoșani. Dacă în prima zi, dintre echipele din mediul urban au câștigat cei de la LPS Botoșani, astăzi s-au impus băieții de la Unirea Săveni.
Șapte echipe au participat la competiție: Luceafărul Vorona, AS Unirea Săveni, Prosport Vf.Câmpului, Columna Roma, Viitorul Blândești, Sănătatea Darabani și CS Flacăra Flămânzi. Inițial și-au anunțat prezența și cei de la FC Ripiceni, însă nu s-au prezentat până la urmă.
Față de ziua de ieri, astăzi scorurile din grupe au fost foarte strânse, iar cei de la Flacăra Flămânzi au făcut în cele două meciuri din grupe meciuri de 0-0. Totuși, în partida pentru locurile 5-6 ale turneului au avut “foame” de goluri și au făcut scor cu cei de la Columna Roma, cărora le-au dat 5-0. O altă partidă bogată în faze de poartă a fost în finala mică, unde Sănătatea Darabani i-a zdrobit pe cei de la Blândești cu scorul de 6-0
Un alt meci interesant a fost reprezentat de întâlnirea dintre Viitorul Blândești și Sănătatea Darabani, care au avut nevoie de penalty-uri pentru a se decide cine va merge mai departe, în semifinale. După o lungă serie de lovituri de la șapte metri, cei de la Viitorul s-au impus cu scorul de 4-3.
Copiii au fost impulsionați de la spate de câtre antrenori, spectatori sau de alte cunoștințe, care le strigau numele. “Țuțiiii, hai, băiete”, “Veniți, bă, în apărare”, “Nu vă duceți toți la un singur om” se putea auzi de pe margine în timpul meciurilor.
Nu au lipsit nici cartonașele galbene, acordate după intrări mai dure ale jucătorilor, sau chiar ale portarilor. Cele din urmă au fost, bineînțeles, penalizate cu lovituri de la șapte metri. Deși mici, portarii s-au întins “ca pisicile”, din bară în bară, pentru a-și salva echipele, motiv pentru care penalty-urile parate de goalkeeperi nu au fost deloc puține.
Singurul meci unde jucătorii au fost mai puțin concentrați și nu s-au manifestat prea zgomotos a fost cel din finala mică. Ambele echipe erau supărate că au fost eliminate în semifinale , iar la unele goluri copii nu s-au bucurat mai deloc.
De cealaltă parte, în celelalte meciuri, dacă te-ai fi detașat puțin de la eveniment și ai fi privit meciul doar din perspectiva motivației celor prezenți, ai fi spus că participai la finala unui campionat național. Adrenalina la maxim, accidentări, celebrări de fotbaliști, iar la un moment dat un jucător a făcut chiar niște tumbe întâlnite la jucătorii brazilieni sau portughezi. Deși majoritatea dintre jucători probabil nu au auzit de Ion Bordeanu, copiilor li s-a vorbit puțin, la festivitatea de premiere, despre ce a reprezentat acesta pentru FC Botoșani.
Finala mare s-a terminat cu scorul de 3-1 în favoarea celor de la Săveni, ce au învins echipa Lucafărul Vorona. Printre remarcați s-au numărat Prisacariu Florin Adrian (cel mai bun jucător), Zaharia Ștefan Fabian (golgeter) și Atudoroaei Sorin Alexandru (cel mai bun portar).
La sfârșit, Bogdan Zanfirescu, președintele Asociației Județene de Fotbal din Botoșani a vorbit despre participanți și despre impresiile pe care le-a lăsat acest Turneu:
“Am pornit la drum cu ideea de a revigora fotbalul din județ. Am angrenat peste 150 de copii care s-au bucurat două zile de fotbal de dimineață până seara. E un lucru bun că am reușit să atragem echipe din mai multe colțuri alte județului, pentru că în fiecare comunitate există copii dornici de a face sport și acțiunile aceastea sunt benefice. Sperăm ca anii viitori nivelul competiției să crească, pentru că poate sunt jucători care au jucat prima oară în sală.
E foarte greu să ajungi la un nivel înalt, iar eu după experiența pe care o am nu pot spune că mulți dintre copii vor ajunge fotbaliști profesioniști, dar sper ca măcar 1-2 dintre acești copii să ajungă la un nivel mult mai înalt. De asemenea, avem o colaborare foarte bună cu cei de la FC Botoșani, iar chiar dacă acum nu am putut aduce niciun jucător pentru a-i vedea pe copii, din cauză că aceștia sunt plecați în cantonament. La alte acțiuni am avut, însă ca un reprezentant a venit domnul Dumitru Brânză, directorul executiv al formației”
De asemenea, Bogdan Zanfirescu a avut un mesaj pentru cei din județ:
“Vreau, pe această cale, să transmit un mesaj tuturor comunităților din judet și edililor. Nu cred că sunt costuri atât de ridicate pentru a deplasa niște copii și a le acorda un minim pentru o zi-două de competiție și sperăm ca pe viitor cât mai mulți edili ai orașelor și comunelor de la noi vor trimite echipe la astfel de competiție”