Cinci proiecte de 20 de milioane de euro lansate oficial de Primărie

 

Vineri la sediul Primăriei Botoşani au fost lansate oficial cinci proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi care se ridică la o valoare totală de aproximativ 20 de milioane de euro. Printre altele, în cadrul acestor programe vor fi reabilitate mai multe străzi din municipiul Botoşani, parcuri sau pietonale. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, municipiul Botoşani se află printre puţinele din ţară care au reuşit să atragă fonduri cu o valoare atât de ridicată la capitolul investiţii. „La aceste proiecte s-a muncit mult, Sunt proiecte din Programul Operaţional Regional Axa 1, privind dezvoltarea durabilă a oraşului. Noi lansăm astăzi planul integrat de dezvoltare, un complex de cinci proiecte. Sunt peste 79 de milioane de lei noi sau aproximativ 20 de milioane de euro, bani care vin în municipiul Botoşani şi care vor rezolva o mare parte dintre probleme. Când am făcut o prezentare undeva în cursul anului trecut, când eram aproape de semnarea contractului, au fost voci care au spus : „SF-uri la Primăria Botoşani. Nu credem, nu o să se întâmple niciodată lucrul acesta”. Ei bine, lucrurile se întâmplă”, a afirmat primarul Cătălin Flutur, în cadrul conferinţei de la lansare a proiectelor.

Şapte străzi din municipiu reabilitate cu peste 33 milioane de lei noi
Unul dintre cele cinci proiecte face referire la „Reabilitarea şi modernizarea străzilor inelului principal de circulaţie din municipiul Botoşani” şi se ridică la o valoare totală de peste 33 milioane de lei noi, având o perioadă de implementare de 37 de luni. Obiectivul general al proiectului este de creştere a condiţiilor de viaţă şi a atractivităţii spaţiilor publice din zona de acţiune urbană precum şi crearea de condiţii de accesibilitate şi mobilitate, pietonală şi rutieră în zona de maxim trafic. Străzile care urmează a fi reabilitate sunt Calea Naţională, Cuza Vodă, Nicolae Iorga, Ion Pillat, Griviţa, Parcul Tineretului şi Săvenilor cu o lungime totală de 6.629,30 m. Printre principalele categorii de lucrări sunt incluse reabilitarea suprafeţei carosabile, a trotuarelor, gurilor de scurgere a capacelor carosabile şi răsuflători sau realizarea pistelor pentru biciclete.
Centru pentru copii săraci în valoare de 2,7 milioane de lei
Un alt proiect face referire la „Reutilizare clădire în scopul transformării în centru social în municipiul Botoşani” şi are o valoare totală ce 2,7 milioane de lei noi. Perioada de implementare este de 24 de luni iar obiectivul specific al proiectului este reabilitarea şi schimbarea destinaţiei clădirii degradate din str. Tineretului nr.4 din municipiu în vederea reutilizării acesteia pentru a deservi unui centru pentru îngrijirea copiilor aflaţi în situaţii de risc social.
Parcuri şi iluminat ornamental de 7 milioane de lei noi
Totodată, un al treilea proiect privind „Reabilitarea, modernizarea parcurilor şi a spaţiilor verzi, precum şi reabilitarea şi modernizarea iluminatului public ornamental aferent acestora”, se ridică la o valoare totală de 7,4 milioane de lei cu o perioadă de implementare de 26 de luni. Vor fi reabilitate în cadrul acestui program parcurile Sucevei, Junior, Primăriei, Tineretului dar şi iluminatul ornamental aferent acestora. Printre altele, în cadrul acestor parcuri se urmăreşte reabilitarea aleilor, plantare de arbuşti, reabilitarea fântânilor arteziene sau trasare şi dalare alei noi.
Aproape 32 de milioane de lei noi pentru pietonale
Proiectul „Modernizare şi reabilitare accese pietonale şi carosabile precum şi iluminat arhitectural”, are o valoare totală de aproape 32 de milioane de lei şi presupune lucrări de reabilitare în zonele : Pietonalul Transilvaniei şi zona Piaţa Centrală, Pietonalul Bancar şi zona Piaţa Revoluţiei şi Pietonalul Unirii, precum şi iluminat arhitectural în zonele amintite dar şi la Colegiul Naţional AT Laurian. Perioada de implementare este de 35 de luni.
Supraveghere video pe străzile municipiului
Cel de-al cincilea proiect intitulat „Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona de acţiune a municipiului Botoşani prin achiziţionarea de echipamente specifice şi amenajarea unui centru de supraveghere”, este în valoare totală de 2,7 milioane de lei noi şi o perioadă de implementare de 20 de luni. În cadrul acestui program se intenţionează achiziţionarea unui sistem de supraveghere constând în camere video din teren, subsistem de comunicaţii şi monitorizare şi control, dar şi instalare de echipamente în unele zone din municipiu. Este vorba despre pietonale şi pieţe, adică: Pietonalul Transilvaniei, Piaţa Centrală, Pietonalul Bancar, Piaţa Revoluţiei, Pietonalul Unirii, Centrul Vechi, Piaţa Viilor, Parcul Primăverii, Junior, Sucevei, Tineretului şi Parcul Mihai Eminescu.