CHIRII de 4 lei la o garsonieră și 6 lei la un apartament cu trei camere la Botoșani! Și nu este vorba de locuințe sociale

Până la urmă „șmecherii” rămân tot ei. Pentru că, iată există la Botoșani persoane care achită chirii calculate după o lege dată parcă în bătaie de joc, de doar câțiva lei. Mai puțin decât un kilogram de carne.

 

Chirii de tot râsul

Pentru că modalitatea nouă de calcul a chiriilor pentru locuințele ANL s-a modificat după ce Ministerul Dezvoltării Regionale a inițiat o nouă procedură, care ține cont de câștigul familiei.

 

Iar chiria nu trebuie să depășească 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni.

 

Și așa s-a ajuns la situația în care unii ANL-iști ajung să plătească chirii de doar câțiva lei, iar la majoritatea chiriașilor, sumele pe care le achită lunar au scăzut, după aplicarea modului de calcul.

 

”Este o discriminare totală”, descrie situația directorul de la Locativa.

 

1 lună cu 4 lei

 

Până la acest moment, societatea a reușit să recalculeze chiriile la jumătate dintre locuințe, zilnic fiind procesate în jur de 20 de contracte.

 

La o garsonieră de exemplu, chiria a ajuns de la 200 la… 4 lei.

 

”Chiriile sunt de la 4 lei până la 200 de lei, la garsoniere. 4 lei, dacă omul nu are nici un venit…Calculul se face pe membru de familie. Și el dacă e plecat la muncă în străinătate, am documente de la ANAF, ăla unde e plecat la muncă nu declară veniturile. Și la apartamente, să aibă trei camere și dacă bărbatul e singurul cu venit la o familie cu trei copii și ei nu mai au nici un salariu, sau nu este declarat nici un salariu, plătește 4 lei. Sunt chirii foarte, foarte mici. S-au redus foarte mult”

Florinel Gornea, directorul general al SC Locativa SA

 

La un apartament cu două camere, chiria este la acest moment de 6 până la 300 de lei. La apartamente cu 3 camere, diferența nu este semnificativă față de exemplul deja menționat.

 

Doar botoșănenii care locuiesc în apartamente cu 4 camere ajung la o chirie de 400 de lei, însă depinde și de câștigul realizat.

 

Pierderi de miliarde

 

 

Deja la acest moment, societatea are deja pierderi de peste 3 miliarde de lei vechi, bani care în trecut erau utilizați la întreținerea blocurilor ANL.

 

”Dacă noi vom trimite încasările la ANL, o să vedem reacțiile lor. Vor vedea ce prostie de lege au dat, la presiunea unor persoane. Înainte aveam bani și de reparații, acum ne-au luat și cei 0,1%. Când am toate contractele calculate, o să propun în Consiliul Local, pentru că acum prin schimbarea chiriilor, noi avem o pierdere estimată de 3,3 miliarde de lei vechi”,

Florinel Gornea, directorul general al SC Locativa SA

 

Damf de fals

 

Noile chirii sunt calculate în baza adeverințelor de venit ce sunt aduse de chiriași.

 

Documente pentru care garantează doar titularii contractelor, însă șefii de la Locativa nu exclud varianta ca o parte dintre acestea să nu fie reale.

 

”Mai e o problemă, că sunt declarații pe propria răspundere. Și mare minune dacă se face o verificare. Și dacă cineva a dat o declarație falsă va suporta consecințele legii. Că și pe mine mă vor verifica cei de la Curtea de Conturi. Sunt sigur să modul de calcul va fi nu verificat, ci foarte verificat. Noi calculăm în funcție de documentele care ni se aduc. Dar cine a dat adeverință de la SC Munca în Zadar… și a dat adeverință că el are 700 de lei pe lună și ei sunt 4 în familie, s-a terminat povestea”,

Florinel Gornea, directorul general al SC Locativa SA

 

Tineri sau asistați social?

 

Directorul Locativa ia în calcul și varianta de a propune Consiliului Local ca persoanele fără venituri de la ANL-uri să fie mutate în locuințe sociale.

 

Pentru că...

 

”Dacă ar fi după mintea mea, cine nu are nici un venit i-aș muta la locuințe sociale. Că pe astea existente nu mai au cum să schimbi destinația. S-a ajuns să se plătească mai puțin decât la Căminul Textila. Nu mi se pare normal”,

Florinel Gornea, directorul general al SC Locativa SA

 

În același timp, deși s-a iscat un întreg tam tam vis a vis de cumpărarea locuințelor și intabularea lor, nu a mai fost depusă nici o cerere în acest sens.

 

184 rămâne numărul botoșănenilor care și-au exprimat intenția de a cumpăra apartamentele de la stat.  

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store