Chinuit de Securitate

 

În această săptămînă se împlinesc 21 de ani de la înlăturarea regimului comunist din Botoşani şi România. La ceva mai mult de două decenii de la revoluţia sau lovitura de stat de atunci, inclusiv la Botoşani nu s-a făcut lumină nu neapărat în evenimentele de atunci, ci în evoluţia unor oameni după 1989 care au avut legături strînse cu Securitatea. Cu aceste prilej Botoşăneanul.ro vă propune pe parcursul acestei săptămîni mai multe investigaţii realizate de-a lungul timpului privitoare la evenimentele din decembrie 1989 şi altele care le-au precedat.

Cosmarul actualului pensionar Gheorghe  Burduja a inceput in urma cu mai bine de doua  decenii. Sotia sa, nemtoaica de origine, a  reusit sa plece in fosta Republica Federala  Germana in vizita la parinti si nu s-a mai  intors. Foarte rapid Gheorghe Burduja, pe atunci sef de  atelier la combinatul din Suceava, a intrat in  atentia organelor Securitatii. Acestea au  apelat la o veritabila desfasurare de forte  pentru a-i anihila suceveanului de atunci,  botosaneanului de acum, orice gind de parasire a  tarii sau orice tentativa de a se opune sau a face  in vreun fel propaganda negativa regimului  comunist.
Gheorghe Burduja, pensionar :
 “Asculta telefonul, cauta posta si faceau perchezitie la domiciliu. Intorceau casa pe dos si frigiderul, tot, tot, tot … Credeau ca am ceva sa afisez, sa … dar eu nu veam nimic, stiam ca e periculos. Singurul motive ra ca a plecat sotia in Germania si nu s-a mai intors … a murit acolo ».  Barbatul tinea legatura prin scrisori cu sotia, insa  plicurile le primea mereu desfacute intrucit erau  citite intii de securisti. Sotia stia acest lucru si de aceea ambii evitau sa critice Partidul Comunist  Roman. Perchezitiile si interceptarea  corespondentei si a telefoanelor nu erau insa  singurele metode de care se folosea fostul organ  de represiune. Securistii au trecut la metode si  mai drastice cind au aflat ca omul pe care il  urmareau a depus dosar sa plece in RFG, la sotie.
Burduja
Gheorghe Burduja, pensionar :
 « Te chema la Securitate si la patru-cinci zile. Te tinea acolo … daca te duceai te amenda. Era chin mare. Nu ma batea de fiecare data, dar de vreo zece ori da » Cind Gheorghe Burduja refuza sa mearga la  Securitate, ofiterii stiau cum sa-l faca sa vina de  unul singur. Intre timp reusise sa plece in  Germania Federala si unul din cei doi fii ai sai,  astfel incit era chemat, chipurile, pentru a i se da  un pachet de la acesta.Gheorghe Burduja, pensionar :  « Vina pentru ca fiul tau ti-a adus ceva. Si cind ma duceam unul din spate imi dadea cu ciomagul. Era nenorocire. Erau civili, cu ochelari mari, de sudura pe ochi ca sa nu ii recunosti. Te lovea cu un cauciuc cu fier inauntru, te batea … » Dar securistii nu se multumeau doar cu  audierile si bataile administrate omului. Ei  au organizat in jurul lui Burduja o retea  incredibila de informatori, de la care aflau tot ce  misca acesta. Turnatorii erau raspinditi peste tot: la serviciu, la  magazine, printre vecini. 


Gheorghe Burduja, pensionar :
 “Cauta prietenul, cauta sa vada cu cine vorbesti, ii dadea bani lui ala si ala te tragea de limba. Eu nu spuneam nimic, dar ala scria. Este unul Nichita, colonel de militie, a dat 36 de note informative despre mine. Sta pe scara cu mine »  La aproape 19 ani de la evenimentele din  decembrie Gheorghe Burduja, care dupa  revolutie s-a mutat la Botosani, se intilneste cu  ofiterii care l-au anchetat prin oras. O duc mult mai  bine decit el ... Unul dintre ofiterii care s-au ocupat direct de cazul  sau este Radu Ilie, fost capitan in cadrul Directiei  Regionale de Securitate Suceava si apoi  locotenent-colonel, sef serviciu in cadrul  Inspectoratului Judetean de Securitate Botosani.Gheorghe Burduja, pensionar :  “Cel mai vinovat este Ilie Radu. Se manifesta urit, imi spunea « nu mai traiesti mulu ».
Radu Ilie s-a pensionat chiar in 1989. Locuieste  linistit, fara mustrari de constiinta, intr-un bloc din  zona zero a municipiului Botosani. La 78 de ani  nu-si reproseaza nimic. Sustine ca nu s-a ocupat  direct de Gheorghe Burduja.Radu Ilie, fost ofiter de Securitate :  « Nici nu-l cunosc ca persoana, dar nu neg ca am aprobat supravegherea lui. Dar ca l-am anchetat sau am stat de vorba cu el, asta niciodata, nici nu-l cunosc. Supravegherea pe care am aprobat-o consta in folosirea altor surse pe linga el, de mijloace care erau la dispozitie, pe baza unui plan care se reagasea in dosar. Se foloseau surse informative, adica informatory la locul de munca sau la domiciliu”Theodor Cojocariu  Theodor Cojocariu, revolutionar : “Urmarirea inainte a unor persoane de catre Securitate era, in acceptul lor,  ceva normal. Acei calai ai orinduirii comuniste sint liberi, zimbesc … dar ce se poate face ? »  Ca atare, fostul ofiter se securitate doarme linistit  noaptea.Radu Ilie, fost ofiter de Securitate :Radu Ilie « Nu ma mustra constiinta, nu, pentru ca eu am executat ordinele si legile de la data respectiva gasindu-ma cu grad militar si in contextul depunerii juramintului militar, respectind legile, ordinele si regulamentele militare de atunci, dar ancheta directa n-am facut cu nimeni si cu atit mai mult sa lovesc pe cineva »   Aproape 19 ani trecuti de la revolutie nu au fost  suficienti pentru ca Gheorghe Burduja sa ii  afle in mod oficial pe toti cei care l-au anchetat  sau l-au turnat la Securitate. De prin 2003 - 2004 tot trimite adrese la Consiliul  National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, insa  nu a reusit sa afle decit parti din adevar. I s-au spus doar o parte dintre ofiterii care au  lucrat la cazul sau, iar in legatura cu ceilalti tot  este aminat. A aflat si ca are un dosar cu 115 file. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, in timp ce Radu  Ilie locuieste intr-un bloc dintr-o zona ultracentrala  si are o pensie peste media pe tara, Gheorghe  Burduja, care este si veteran de razboi, sta la  marginea orasului si nu are pensie de securist. Asadar, la aproape 19 ani de la evenimentele  din decembrie 1989, cei care l-au batut si  anchetat traiesc linistiti, au pensii mari, stau prin  centrul orasului. In plus, Gheorghe Burduja nu stie  sa fi fost condamnat vreunul dintre ofiterii care  l-au anchetat.
Si atunci ... Gheorghe Burduja, pensionar : “ Revolutia nu a avut nici un rost, oamenii au murit degeaba”.
Investigatie realizata in noiembrie 2008