Chef de chef de 1 Iunie: Ţigăncuşe cu spate gol, Lara Fabian şi-o nuntăVIDEO&FOTO

 

Inima Ştefăneştiului a bătut vineri după-amiază la căminul cultural din centrul localităţii. Peste 400 de oameni, de la pensionari şi până la copii aflaţi încă în faza de alăptare, au luat cu asalt sala de spectacole pentru a urmări reprezentaţia pusă în scenă de Liceul Teoretic „Ştefan D.Luchian”. De la muzică populară şi până la scenete, nimic n-a lipsit din compoziţia zilei artistice din oraşul de pe malul Prutului.
Ziua Copilului la Stefanesti

Romii integraţi puţin prin dans şi nuntă ca la... romi

Cum din cei 1.200 de elevi ai unităţii de învăţământ a urbei o mulţime provin de prin Manoleasa, Ripiceni, Dobârceni şi alte localităţi apropiate, cărora le-ar fi fost dificil să ajungă la Ştefăneşti chiar de Ziua Copilului, când nu au cursuri, s-a decis ca acţiunea să aibă loc cu o zi mai devreme, pe 31 mai. Timp de peste două ore auditoriul, colorat la propriu şi la figurat, a aplaudat, a chiuit şi a întâmpinat cu urale artiştii mai mult sau mai puţin amatori care şi-au dat concursul. Cel mai aşteptat moment a fost cel în care un grup de şcolari romi a pus în scenă o schiţă despre… romi, în care arătau cam cum se negociază o fată pentru măritiş, după care au urmat momente de dans specifice etniei, adică petrecerea aferentă nunţii. După pregătiri febrile de zeci de minute desfăşurate în culise, trei ţigăncuşe, în costumaţii specifice, cu rochiţe cu spatele gol, au dat din toţii nurii pe scenă, încântând asistenţa. „Dacă avem şi astfel de copii, trebuie să îi integrăm. La Balul Bobocilor din toamnă chiar un băiat rom a câştigat titlul de mister”, ne-a spus Elena Marineac, director adjunct al Liceului Teoretic „Ştefan D.Luchian”.

Între "Lara Fabian", Ionuţ Luca şi profesoara de muzică

Impresionantă a fost şi prestaţia unei fete, care dirijată din sală de profesoara de muzică, a interpretat în aplauzele oamenilor celebra melodie „Je t’aime” – Lara Fabian. Finalul a fost unul cu tente apoteotice. Ionuţ Luca, un elev din clasa a XIII – a premiat pe la mai multe festivaluri din judeţ, cu brâu tricolor la costumaţia de scenă, a interpretat o nouă melodie populară, însă de data această nu singur, ci alături chiar de profesoara sa de muzică, Volintiru Crenguţa, după care copiii s-au prins într-o horă care s-a întins până la jumătatea sălii.

Un dulce pentru toată lumea

La sfârşit, prin grija primarului Ştefănel Rusu şi a consilierului judeţean Georgeta Creţu, care au asistat răbdători la cele peste două ore de spectacol, fiecare spectator, fie el copil sau părinte, a primit câte un dar… dulce, la rândul lor cei doi aleşi locali fiind recompensaţi cu flori de micii artişti. Întregul spectacol a fost coordonat de directorul adjunct al amintitei unităţi de învăţământ, care de la preluarea funcţiei tot încearcă să reînvie tradiţiile în localitate. „Ce să facem, să pierdem tradiţia? Din 1.200 de elevi câţi avem la Ştefăneşti se vor îndrepta câţiva şi spre muzică”, a afirmat Elena Marineac. Pentru a le arăta părinţilor şi şcolarilor de acolo cam la ce stadiu pot ajunge, invitaţi speciali au fost copiii de la ansamblul „Comorile Luncii”, din Lunca bineînţeles, care pregătiţi de un instructor au ajuns deja să aibă alură de veritabili artişti. 

[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Prefectul – apel la directori de Ziua Copiilor, el pleacă în patria lui Doly