CET-ul minune de zeci de milioane euro îşi deschide porţile; PUB în loc de cazane

 

Pentru că mai sunt câteva săptămâni până la punerea în funcţiune a noilor motoare de cogenerare, Modern Calor îşi deschide porţile şi oferă tuturor celor interesaţi o întreagă serie de evenimente. Cele două motoare produse de liderul din domeniu, GE Jenbacher Energy Austria, pot fi văzute, odată cu toate instalaţiile ce fac parte din noul CET care se construieşte la Modern Calor.


Pub în loc de cazane
Investiţia din fonduri europene oferă în această perioadă o spectaculozitate ce-i va impresiona pe cei pasionaţi de tehnică şi inovaţie, susţin reprezentanţii societăţii de termoficare. Sunt invitaţi să intre pe ”porţile deschise” liceeni, studenţi de la profiluri tehnice şi nu numai, din Iaşi, Suceava şi Botoşani, profesori, părinţi, clienţi sau viitori clienţi ai termoficării centralizate. Se vor organiza concursuri cu premii pe diverse teme, câștigătorii urmând să fie recompensați pentru și ideile inedite. De asemenea, vor fi puși să se întreacă în cunoașterea unor aspecte teoretice prvind fenomenele energetice, dar se va organiza și o tombolă a participanților. Un concurs mai special este destinat celor pasionați de arhitectură și design, care sunt invitaţi să propună o soluție pentru amenajarea propriului PUB în sala cazanelor dezafectate.
Inaugurare cu mega-concert
Tinerii vor putea să-şi schiţeze ideile privind ceea ce trebuie dezinstalat, unde trebuie tăiat, dezansamblat şi amenajat, astfel încât viitorul PUB să fie pe placul tuturor. Cei care vor avea cele mai bune idei de design interior și exterior, pentru denumirea PUB-ului, dar și pentru sloganuri pentru termoficare vor fi premiați, fondurile pentru premii provenind de la partenerii evenimentelor, firmele Elsaco,  Electroalfa și Capisco. ”Porţile Deschise la Modern Calor” îşi aşteaptă vizitatorii începând cu luna mai, principalul eveniment fiind inaugurarea noilor motoare - unice în Moldova, eveniment programat pe data de 8 iunie, odată cu un MEGA concert ce va fi organizat în zona CET-ului. Pentru că ulterior se vor instala etapizat și alte componente ale sursei de producere a energiei, porțile vor rămâne deschise pe toată perioada verii”, a declarat Ion Diaconu, directorul general al operatorului de termoficare.
57 milioane euro pentru un CET modernizat integral
Botoșani este printre cele șapte municipii din țară care au reușit atragerea fondurilor europene pentru modernizarea termoficării, dar primul în ceea ce privește ritmul de implementare a proiectului. Investițiile se derulează cu firme botoșănene, creează peste 400 de noi locuri de muncă pentru botoșăneni și au ca obiectiv oferirea unor servicii de nivel european, sigure și la preț accesibil.
”Am susținut modernizarea termoficării și am făcut tot posibilul să atragem fonduri europene pentru aceste investiții. Peste 57 de milioane de euro asigură la Botoșani un sistem de termoficare modernizat integral, astfel încât Botoșaniul să fie pregătit pentru schimbările ce se anunță pe piața energetică”, a declarat Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.
„O mare realizare”
Este fără îndoială o mare realizare ceea ce se face la Botoșani. În această perioadă în care e atât de greu să atragi fonduri pe termoficare, investițiile de acolo sunt extraordinare. Apreciem deschiderea dumneavoatră către studenți, viitorii absolvenți care se vor și putea angaja la dumneavoastră. În ceea ce privește dotările tehnice pe care le faceți, este evident că sunt performante și de înaltă eficiență, ceea ce justifică pe deplin investiția pe care o faceți. Vom veni la Botoșani, împreună cu studenții noștri”, a declarat conf. dr. ing. Aristotel Popescu, secretar științific în cadrul Facultății de Mecanică a Univesității Tehnice ”Ghe. Asachi” din Iași