Certificate de producător false depistate de Prefectură

 

În urma acţiunii de verificare a certificatelor de producător de la nivelul judeţului Botoşani demarată de Prefectură în urma unui ordin a prefectului, a fost depistată o lungă listă de nereguli printre care şi falsuri. Controlul a vizat verificarea a unui număr de aproape 40 de administraţii publice locale fiind controlate peste 200 de certificate. Acţiunea a fost efectuată de către două subcomisii coordonate de subprefectul Daniel Moruzi.

Toate certificatele de producător au fost găsite cu nereguli cum ar fi: nerespectarea numerotării certificatelor, nerespectarea evidenţei certificatelor de producător în sensul că nu sunt trecute într-un registru special de către secretarul administraţiei publice locale, sau nu au fost efectuate verificările cu privire la deţinerea suprafeţelor de teren şi a animalelor pe baza datelor din Registrul Agricol şi din teren, sau nu se întocmesc procese verbale în baza cărora se eliberează aceste documente. Totodată, au fost depistate nereguli referitoare la faptul că nu se face publicitatea titularului de certificat, sau au fost eliberate astfel de acte iar la menţiunea membri erau trecute persoane care nu aveau nici o legătură cu titularul. Nu în ultimul rînd, în cîteva comune au fost depistate mai multe certificate în aceeaşi gospodărie pentru aceleaşi cantităţi şi suprafeţe agricole. Nereguli mai grave au fost semnalate în comuna Corlăteni unde a fost falsificată copia unui certificat de producător şi o alta în localitatea Roma unde titularul certificatului şi-a adăugat ca produs propriu destinat comercializării nectarinele. Un alt botoşănean din Ştiubieni şi-a adăugat în luna ianuarie pe certificat comercializare de produse cum ar fi cireşe, vişine şi căpşuni. „Este un caz în care sigur vom sesiza organele penale, o copie după un certificat de producător din comuna Corlăteni a fost falsificat, matca conţinea anumite date, certificatul conţinea alte date. De asemenea, avem suspiciuni de falsificare unui certificat de producător a unei persoane din Roma, titulara unui certificat care şi-a adăugat ca produs destinat comercializării nectarinele. Iar ceva interesant este că în comuna Ştiubieni, în trimestrul I posesorul unui certificat şi-a adăugat spre vînzare cum ar fi cireşe, vişine şi căpşuni care sigur erau de provenienţă alta decît din grădina proprie”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.
Ca măsuri imediate s-a dispus ca certificatele de producător să fie eliberate comform anului agricol şi nu celui calendaristic, respectiv 1 iulie 2010-30 iunie 2011. De asemenea, ca măsuri imediate s-a dispus numerotarea certificatelor de producător, secretarii primăriilor vor trebui să ţină un registru special cu aceste date, la eliberarea şi vizarea certificatelor se va face control în teren, respectarea formularului de proces verbal, precum şi netrecerea în certificat a persoanelor care nu fac parte din gospodăria titularului. Măsurile vor fi transmise prin circulare primăriilor din teritoriu. Au fost verificate comunele Cristeşti, Roma, Stăuceni, Vlădeni, Gorbăneşti, Flămînzi, Ştiubieni, Curteşti, Cristeşti, Dîngeni, Unţeni, Nicşeni, Gorbăneşti şi Mihai Eminescu.