Certificate de naştere cerute la bară pentru… adolescenţi

 

Au trecut prin viaţă mai bine de un deceniu şi când ajung aproape de vârsta majoratului constată că nu deţin un certificat de naştere şi practic nu există din punct de vedere al cetăţeanului. Este cazul mai multor botoşăneni care solicită acest act la Oficiul de Stare Civilă de la Botoşani.
Lunar, şeful acestei structuri subordonată Primăriei Botoşani se confruntă cu trei, patru cereri din partea unor persoane care solicită eliberarea de certificate de naştere. „Conform legii după ce se naşte un copil, trebuie să îi declari naşterea în termen de 15 zile. Dacă trece termenul acesta până la un an se depune o cerere la Oficiul de Stare Civilă care trebuie aprobată de primar. Dacă trece de un an de zile se face numai în baza sentinţei judecătoreşti. Am astfel de cazuri câte trei, patru pe lună”, a declarat Constantin Gabur, şeful Oficiului de Stare Civilă.
Potrivit acestuia unele dintre aceste situaţii sunt accidentale, respectiv în cazul botoşănenilor care au domiciliul la Botoşani dar devin părinţi în alte judeţe şi atunci ar trebui să se adreseze autorităţilor din respectivele localităţi pentru eliberarea certificatului de naştere. Altele sunt însă din nepăsare, în această categorie fiind incluse persoanele minoritare sau cele din mediul rural care nu sunt şcolarizate şi care nu îşi pot scoate nici măcar acte de identitate. „Majoritatea sunt din mediul rural sau cetăţeni de etnie romă, surpriza este că sunt persoane de 14, 16, 18 ani şi care nu au buletin pentru că nu au certificat, nu au avut certificat în viaţa lor. Am avut recent o fată născută în 1998, a făcut acum 15 ani, părinţii în judeţul Iaşi, o speţă foarte încurcată, a venit să îi dau certificat, eu am crezut că l-a pierdut, când colo ea nu a avut deloc”, a mai spus şeful de la Starea Civilă. Tânăra nu a frecventat nici unităţi educaţionale şi teoretic nu figurează în evidenţele statului. Nu în ultimul rând, Constantin Gabur a declarat că în anii trecuţi s-a confruntat şi cu situaţii de substituiri de persoane sau încercări de schimbare a numelui care au fost în general tranşate în instanţă.
CITEŞTE:
 Sexagenarii botoşăneni pun capăt căsniciei prin divorţ la Primărie