Centrul Județean al luptei cu Covid-ul, pulverizat chiar de coronavirus: polițiști, jandarmi, oameni de la servicii trimiși înapoi de unde au venit

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), acesta este sau ar trebui să fie la Botoșani ”creierul” luptei cu coronavirusul. În plină pandemie însă, tocmai acest CJCCI a fost afectat de Covid-19.

 

Oameni de la șase instituții puși să stea la un loc

 

Amintita structură a fost înființată imediat după declararea Stării de Urgență și este formată din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Serviciului de Informație și Protecție Internă și Direcției de Sănătate Publică (DSP).


După cum îi spune și numele, rolul CJCCI este de a asigura o intervenție rapidă și unitară.


Centrul funcționează 24 de ore din 24, timp în care era deservit de cadre de la instituțiile menționate.


Și aici intervine o primă ciudățenie în vremuri de pandemie: angajați de la șase unități diferite se întâlneau și apoi stăteau laolaltă mai multe ore la ISU Botoșani. Și nu era vorba doar de șase oameni întrucât pe parcursul celor 24 de ore se lucra în mai multe schimburi, iar unii ofițeri sau subofițeri erau înlocuiți cu alții.

 

S-a spart centrul


Iar inevitabilul s-a produs și Covid-19 a intrat inclusiv în această structură cheie în lupta cu pandemia.


Mai întâi a fost diagnosticat cu coronavirus un reprezentant al ISU și apoi un asistent medical.


Confruntați cu o asemenea situație, membrii grupului tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au hotărât marți spargerea CJCCI. Legal vorbind, structura continuă să existe, numai că instituțiile care o compun nu mai trimit câte o persoană la ISU, ci conlucrarea se face așa cum se recomandă populației de vreo două luni: de la distanță.


”Este prevedere legală, este un comitet județean care funcționează în toate județele, deci nu numai la noi. Corespondentul nostru la nivel național este CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență). Prevederea legală tocmai asta spune, că funcționează 24 de ore din 24. Având în vedere situația epidemiologică, au rămas pe baricade numai cei care lucrează în cadrul ISU ca prezență fizică. Ceilalți asigură continuitatea 24 de ore din 24 de la sediile fiecărei instituții care este membră în CJCCI. Este o măsură temporară având în vedere evoluția îmbolnăvirilor din ISU”,


Prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.


În general, la CJCCI se lucra în trei schimburi, ceea ce înseamnă că numărul oamenilor care interacționau în același spațiu putea trece de 20.

 

S-a divizat și dispeceratul ISU – SJA


Cu toate acestea, planează bănuiala că boala ar fi intrat în CJCCI de la vecini, în sensul propriu al cuvântului. Și aceasta pentru că alături de CJCCI se află dispeceratul de la ISU la care au reprezentanți pompierii și Serviciul Județean de Ambulanță. După cum Botoșăneanul v-a informat săptămâna trecută, unul dintre dispecerii de la ISU Botoșani a fost infectat. Mai mult, unii ambulanțieri ar fi refuzat testarea pentru Covid-19.


În consecință, s-a luat măsura divizării fizice și a acestui dispecerat, în spațiul deja destinat acestuia rămânând angajații de la SJA, cei de la ISU fiind mutați.


Revenind la măsura de trimitere la propriile sedii ale reprezentanților CJCCI, trebuie spus că unele cadre de la instituțiile membre se plângeau de ceva timp, sub protecția anonimatului, că li se cere să meargă la un loc alături de atâtea alte persoane din medii diferite tocmai într-o perioadă în care se pune accent pe distanțarea socială.


CJCCI nu se va desființa din 15 mai, când România va ieși din Starea de Urgență deoarece potrivit legii această structură este activă și în perioada Stării  de Alertă, în care vom intra de la jumătatea acestei luni.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL