Centrul de Transfuzie Sanguină încearcă să scape de surplusul de donatori: Capacitatea a fost limitată - FOTO

Personalul de la Centru şi-a limitat numărul de donatori pe zi. Iar informația a fost transmisă donatorilor printr-un anunț lipit pe ușă. 

 

Înainte erau prea puțini, acum sunt prea mulți

 

Dacă ani la rând s-au lansat tot felul de apeluri pentru donare de sânge și s-au organizat campanii în acest sens, ei bine, s-a ajuns la situația în care Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Botoșani nu mai face față valului de persoane care se prezintă pentru a-și ceda o parte din plasmă. 

 

Comparativ cu anul trecut, începutul lui 2024 a fost caracterizat printr-o explozie a numărului de donatori botoșăneni. Iar principalul motiv îl reprezintă faptul că valoarea tichetelor a crescut considerabil la început de an, de la 69 la 280 de lei. La asta se adaugă numeroasele campanii organizate de instituțiile statului și mobilizările ONG-urilor și chiar ale persoanelor fizice, pe rețelele de socializare. 

 

Dacă în anul 2023 media de prezenţă a donatorilor la CTS era de aproximativ 10 persoane, începând cu data de 3 ianuarie 2024, numărul acestora a urcat chiar şi până la 60 de persoane. S-a ajuns astfel la neverosimila situație în care instituția a decis să limiteze numărul de donatori la maximum 20 pe zi.

 

Noua șefă a centrului pare să aibă alergie la presă

 

Mai mult decât atât, s-a ajuns și la situația în care se refuză dialogul cu mass-media locală și oferirea informațiilor solicitate, în ciuda prevederilor legii privind liberul acces la informațiile de interes public. 

 

Reporterul Botoșăneanul a solicitat informaţii statistice privind donatorii prezenţi la CTS Botoșani la începutul anului 2024 şi motivul principal pentru care aceştia se prezintă într-un număr atât de mare, însă șefa Centrului s-a arătat vizibil deranjată de prezența jurnaliștilor. 

 

Directoarei Centrului de Transfuzie, dr. Loredana Roşca, i-au fost adresate câteva întrebări, soldate însă cu un refuz de furnizare a informațiilor de interes public. 

 

A refuzat înregistrarea discuţiei, atât video, cât şi audio, cu reportofonul, în vederea redactării unui material de presă.

 

Accesul liber şi neîngrădit al oricărei persoane din România la informaţiile de interes public, definite astfel prin Legea 544/2001, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice.

 

Iar această atitudine vine după ce ani la rând reprezentanții CTS au făcut apel la presă ca să convingă botoșănenii să meargă la Centru și să doneze.