Spiritele s-au mai liniștit în cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în urma unei noi runde de discuții care a avut loc cu Ștefan Bercea, directorul medical al unității.
Prin serviciul juridic s-a comunicat faptul că tabelul cu numele angajaților care aveau în intenție să-și depună demisiile nu poate fi luat în calcul din punct de vedere legal.
„O demisie este un act uninominal care trebuie să fie scris și care trebuie să fie înmânat de fiecare salariat în parte. Motivul pe care noi l-am avut acolo ca și chemare a fost unul care ne-a bucurat și care ne determină în continuare să mergem în aceeași echipă, pentru că ni s-a spus foarte clar că nu se dorește acest lucru. Ca să-l citez așa pe dl director, a spus: eu nu-mi doresc ca voi să plecați. Și eu am răspuns, evident, în numele colectivului că nici noi nu ne dorim să plecăm și că practic reacția noastră a fost reacția unei acțiuni făcută de Comitetul Director și că așteptăm de la acest comitet director să găsească soluții, nu să ia decizii”,
Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani
În ultimele zile au fost vehiculate mai multe sume care ar putea dispărea de pe fluturașii de salarii, de la 1.700 de lei până la chiar 4.000 de lei. Starea de confuzie a fost creată mai ales din cauza faptului că acea decizie contestată a Comitetului Director nu a fost niciodată făcută public în integralitatea ei.
Ori acest lucru a dat curs unor speculații din partea personalului vizat care s-a revoltat din cauza lipsei de transparență a conducerii spitalului. Cert este că procentul propus să dispară era la 17% din salariul de bază al fiecărui angajat.
În mod firesc, și pierderile diferă de la o persoană la cealaltă și astfel nu pot fi comunicate date exacte din acest punct de vedere.
„Într-adevăr sporurile în spital sunt diferite, sunt specialități care sunt mai multe afectate și altele care sunt mai puțin afectate. Eu nu-mi doresc să fie afectată nicio specialitate, dacă se dorește o cifră exactă vizavi de raportarea acestui spor de 17%, eu vorbesc despre serviciul de urgență, raportarea acestui spor la serviciul de urgență, un medic în medie pierde undeva la aproximativ 2.000 de lei”,
Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani
La un calcul general un asistent medical ar pierde undeva la 1.000 de lei iar pentru un infirmier scăderea ar fi undeva la jumătate. Însă și aceste cifre nu pot fi în concordanță fidelă cu fiecare persoană: „Eu nu știu exact fluturașul angajatului, nu eu semneze statele de plată”, a continuat șefa UPU.
În cazul în care decizia Comitetului Director de tăiere a unor sporuri ar fi fost comunicată și explicată, cel mai probabil că nu ar fi existat nici acțiunile de protest și nici stările ulterioare de confuzie, urmare a argumentațiilor așteptate de personalul medical.
„Nici acest lucru nu ne-a fost explicat, pentru că s-a vorbit la ședințele ulterioare despre procente. Noi nu știm exact care este problema spitalului ca și parte de buget sau neîncadrarea în această anvelopă. Ni s-a explicat că s-a depășit cu un anumit număr de procente valoarea care a fost predestinată, prescrisă, pentru a fi respectată. Noi nu am înțeles de ce anul trecut ne-am încadrat și anul acesta nu. Nu am înțeles nici de ce alte județe cu aceeași categorisire a gradului de spital pot să păstreze aceste salarii, noi nu, repet sunt convinsă că se vor găsi soluții”,
Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani
Concluzionând și în contextul neîndeplinirii unor obligații din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, șefa UPU a arătat că unitatea pe care o conduce este una mai degrabă tranzitorie și nu se încadrează în categoria celor condiționate de obiective impuse. Ba, mai mult decât atât, este una dintre unitățile spitalului cu avalanșa cea mai ridicată de prezentări din rândul pacienților și implicit, ultima care ar fi trebuit să fie luată în calcul la tăieri salariale.