Cel mai tare primar din judeţ, turnător la Securitate – LISTA nouă a informatorilor din primării

 

Cercul aleşilor locali care au colaborat cu fostul organ de represiune comunist se extinde. Raportul de activitate pe 2011 al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cuprinde destule surprize pentru administraţia publică din Botoşani. Şase demnitari au fost deconspiraţi ca informatori ai Securităţii şi au fost daţi în judecată de CNSAS. Unii dintre ei au pierdut deja procesele de le-au fost intentate şi au trecut oficial în rândul turnătorilor.

Descoperit la al patrulea mandat de primar
Printre cei pe numele cărora s-a deschis o acţiune în instanţă se află şi primarul de Răuseni. Procesul a început chiar în luna ianuarie a acestui an, pe 11, la Curtea de Apel Bucureşti, când s-a dat amânare în vederea comunicării notei de constatare şi a înscrisurilor aferente pentru ca pârâtul să ia cunoştinţă. A doua înfăţişare a avut loc pe 7 martie, dată la care s-a decis să se dea posibilitate reclamantului, prin consilier juridic, să ia cunoştinţă de întâmpinare. Florin Olaru a fost verificat în baza art. 3, litera g din  OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securităţii. În acesta se precizează că orice cetăţean român, precum şi presa, partidele, organizaţiile neguvernamentale, instituţiile au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, generale, locale, precum şi a persoanelor care ocupă funcţii de primari, viceprimari, consilieri judeţeni şi locali. În urma controlului efectuat CNSAS a constatat că are suficiente elemente pentru a-l declara pe primarul de Răuseni colaborator, însă cum această calitate se constată doar de către instanţă, s-a ajuns la amintitul proces. Florin Olaru face parte alături de Angela Toma de la George Enescu din rândul celor mai longevivi primar, având patru mandate la activ. Acum şi-l doreşte pe al V – lea şi susţine că acuzaţiile care i se aduc ar reprezenta un atac venit din partea foştilor colegi de partid după ce a hotărât să treacă de la PSD la PDL şi să candideze pe listele „Mişcării pentru Botoşani”. „Ei nu ştiu ce să scoată acuma. N-am nici o treabă, doar nu dau declaraţie acuma: ai fost, n-ai fost. Acum ştii cum e: «ne-a lăsat, ne-a trădat» . Mai ales Ţurcanu, ce poţi să te aştepţi de la Ţurcanu?” ne-a spus Florin Olaru (foto dreapta sus) referindu-se la declaraţiile pe propria răspundere privind colaborarea cu Securitatea pe care trebuie să lea dea orice candidat la funcţia de primar, indiferent că este vorba de municipiu, oraş sau comună.

CITEŞTE ŞI:
 Primul primar PSD trecut „cu acte” la PDL, trei "portocalii" lăsaţi fără sprijin

Probleme şi pentru cel mai longeviv viceprimar
Pe lista şefilor din administraţia publică locală deconspiraţi recent se află, coincidenţă, şi cel mai longeviv dintre viceprimari. Eugen Muraru, aflat la al patrulea mandat de viceprimar, a fost trimis în judecată de CNSAS chiar la începutul acestui an şi a avut termen pe 21 martie. ”Având în vedere necesitatea comunicării către pârât a înscrisurilor depuse de reclamant în şedinţă publică, instanţa va amâna cauza, acordând un nou termen de judecată”, au decis atunci magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti.Potrivit propriilor declaraţii, viceprimarului i se trage de la perioada în care activa ca tehnician la dispensarul veterinar din Bucecea. Mai ales primăvara vitelor li se dădeau în cantităţi mari borhot de la fabrica de zahăr din localitate pentru a creşte producţia de lapte. „În schimb, borhotul se acrea şi se producea o toxiinfecţie alimentară şi acţiona asupra fătului şi mureau viţeii. La noi muream câte 160-170 de viţei pe an, dar erau zile primăvara, când era campania de fătări, erau zile când fătau 14 viţei şi mureau 12. Eu făcând tratamente acolo, au venit şi mă întrebau ce se întâmplă aici. Le spuneam uite asta, asta, asta, dacă mureau… Mă întrebau de ce mor viţeii, cât, cum”, îşi aminteşte Eugen Muraru (foto dreapta). Acesta era chemat cu precădere primăvara, dar susţine că poliţiştii şi nu securiştii îi solicitau declaraţii.

CITEŞTE ŞI:
 Viceprimar de Cartea Recordurilor la Bucecea

Consilieri locali „executaţi” cu procese-fulger
Celor doi li se adaugă şi patru consilieri locali din Bucecea, Hudeşti, Ungureni şi Mihai Eminescu. Doi dintre aceştia au pierdut deja procesele care le-au fost intentate de CNSAS. Astfel, Dumitru Atitiene de la Hudeşti şi Paul Isachi de la Ungureni au fost declaraţi colaboratori ai Securităţii de către Curtea de Apel Bucureşti după judecăţi derulate extrem de rapid. Cel al lui Isachi a început pe 12 octombrie, iar pe 24 noiembrie, la al treilea termen, s-a dat deja sentinţa. Mai mult, Atitiene a fost trecut în rândul informatorilor după numai două înfăţişări, prima pe 1 septembrie, iar a doua pe 13 octombrie. „Admite acţiunea. Constată că pârâtul a avut calitatea de colaborator al Securităţii”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti. În ambele cazuri consilierii locali au avut dreptul la recurs.
De la primarul de Răuseni la… Ducu Bertzi
Aleşii locali deconspiraţi în 2011 fac parte dintr-un lot de 313 persoane pentru care s-a trimis documentaţia în instanţă în vederea constatării calităţii de lucrător sau de colaborator al Securităţi. Printre aceştia se regăsesc zeci de deţinători ai titlurilor de luptător pentru victoria revoluţiei din decembrie 1989, artişti, cazul lui Alexandru „Ducu” Bertzi – membru fondator Asociaţia Inter-Culturală „Ducu Bertzi”, membru fondator şi vicepreşedinte Uniunea Artiştilor Liber Profesionişti din România sau Corneliu Murgu – director general Opera Naţională Română din Timişoara, oameni de cultură - Nicolae Breban, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, au fost trimişi în judecată şefi de universităţi şi facultăţi, precum Nicolae Dură – prorector Universitatea Ovidius Constanţa şi Radu Solovăstru – rector Universitatea de Artă şi Design Cluj, magistraţi şi diplomaţi - Vasile Macovei – însărcinat cu afaceri la Havana. Pentru aceştia, ca şi pentru colaboratorii de la Botoşani, munca de deconspirare nu a fost una tocmai facilă. Şi aceasta pentru că întocmirea unei note de constatare presupune parcurgerea obligatorie a mai multor etape şi proceduri interne menite atât să respecte interesul public, cât şi dreptul persoanei la protecţia imaginii şi vieţii sale private. „Pentru finalizarea unei verificări şi completarea documentaţiei, Consiliul se adresează altor instituţii, în primul rând foştilor deţinători de arhivă, inclusiv prin convocarea de comisii mixte, atunci când sunt luate în discuţie documente care privesc siguranţa naţională. În mod curent, iniţierea unei verificări din oficiu sau la cerere este urmată de corespondenţa cu SRI, SIE, Serviciul Istoric al Armatei, Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul MAI sau cu alte instituţii care pot deţine documente de interes din perioada 1945 – 1989”, afirmă Dragoş Petrescu, preşedinte CNSAS în raportul de activitate pe 2011.
Turnători deconspiraţi degeaba
În ciuda muncii depuse şi a prevederilor legale în vigoare, deconspirarea unei informator şi constatarea în instanţă a acestuia au ajuns să dea doar satisfacţii morale. Doi primari în funcţie, Costinel Ciubotaru de la Suliţa şi Ioan Ursachi de la Mileanca au fost declaraţi colaboratori de instanţă însă continuă să ocupe funcţiile. Ba mai mult, primul dintre aceştia se regăseşte în continuare pe lista PDL pentru o nouă candidatură la Primăria Suliţa. Florin Egner, fost primar de Botoşani în perioada 2000 – 2004 şi actual consilier local, are la rândul său hotărâre definitivă şi irevocabilă că a fost turnător. Deşi toţi candidaţii la funcţiile de primar au trebuit să completeze declaraţii pe propria răspundere privind relaţia care au avut-o cu Securitatea, nici unul nu a fost condamnat pentru fals în acte. Pe numele lui Costinel Ciubotariu s-a făcut şi o plângere penală în această privinţă, însă procurorii l-au considerat nevinovat. 
Sergiu BĂLĂŞCĂU

Aleşii locali deconspiraţi în 2011

 NUME FUNCŢIE 
STARE DOSAR
 Ştefan Florentin Poienariu Alecu
 consilier local Bucecea
 în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti
 Dumitru Atitiene
consilier local Hudeşti
 declarat informator de Curtea de Apel Bucureşti
 Paul Isachi
consilier local Ungureni
 declarat informator de Curtea de Apel Bucureşti
 Nicolae Măluş
 consilier local Mihai Eminescu
 în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti
 Eugen Muraru
 viceprimar Bucecea
 în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti
 Florin Olaru
primar Răuseni
 în curs de soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti

CITEŞTE POVESTEA COLABORĂRII CU SECURITATEA A PRIMARULUI DE SULIŢA:
 “Marinescu” – dosarul de la Securitate al unui primar PDL recrutat dintre băncile şcolii
AFLĂ ALŢI TURNĂTORI DIN PARTIDE:
 REMEMBER : Botoşani – 20 de ani sub papucul securiştilor şi turnătorilor