A trăit pe picior mare timp de mai multe luni de zile, perioadă în care avea a primit de la stat aproape 240 de milioane de lei vechi. Huzurul financiar nu a durat însă foarte mult iar acum botoșăneanul este obligat să returneze banii pe care i-a primit necuvenit.
Este situația unui bărbat din Botoșani care a avut și calitate de pensionar dar realiza și activități autorizate de unde primea salariu.
”Cel mai mare debit aflat în sold este de 23.626 lei, datorat unui cumul de pensie anticipată cu venituri din activități autorizate, cel mai mic debit în sold este de 20 de lei, o revizuire decizie prin corectare spor de noapte”
Marius Budăi, director executiv CJP Botoșani
În total, numărul de debite constituite la nivelul Casei Județene de Pensii Botoșani la data de 30 aprilie 2016 era de puțin peste 200. De la acești debitori statul trebuie să recupereze 58.000 de lei.
Grosul datornicilor care au popriri pe pensii înregistrează debite către alte instituții decât Casa de Pensii, gen ANAF, Direcția de Taxe și Impozite Locale sau unități bancare, furnizori de utilități și executori judecătorești care pun în aplicare sentințe.
Și în această categorie figurează un ”campion” cu o reținere cât două pensii sociale.
”Avem înregistrate 1.985 de rețineri, soldul este de 9,9 milioane. Reținerea cea mai mică este de 1 leu la pensia minimă iar reținerea cea mai mare de 867 de lei pe lună”
Marius Budăi, director executiv CJP Botoșani
Statul nu poate reține din pensie decât maximum 30%. (G.E.)