Cel mai scump revelion din istorie: Mai şi luăm, mai şi dăm DOCUMENT cât costă cheful

 

Indiferent dacă va fi sau nu pe placul oamenilor, revelionul pe care Consiliul Judeţean şi Primăria Botoşani îl vor organiza în noaptea dintre ani va intra în istoria municipiului reşedinţă. Şi asta ca urmare a sumelor cheltuite pentru un asemenea eveniment. Moda instaurată după alegerile locale din 2012 privind alocarea unor sume consistente de la buget pentru tot felul de chefuri va culmina cu spectacolul de pe 31 decembrie – 1 ianuarie.

revelion cj primaria botosani

Aproape două miliarde pentru un chef de câteva ore

Consiliul Judeţean Botoşani şi Primăria s-au asociat la organizarea evenimentului şi, cu toate că iniţial conveniseră să aloce fiecare câte 50.000 de lei, ulterior contribuţia fiecărei instituţii s-a ridicat la 75.000 de lei. CJ-ul nu s-a oprit însă nici aici. Pe lângă partea ce îi revenea prin înţelegerea cu municipalitatea a repartizat încă 35.000 de lei „pentru finanţarea altor cheltuieli în cadrul evenimentului”, după cum se arată în hotărârea adoptată de plenul CJ Botoşani. Se ajunge astfel la 185.000 de lei, adică 1,85 miliarde lei vechi, echivalentul a peste 40.000 de euro.

"Dacă unul face ceva hai să dăm noi mai mult"

Proiectul nu a fost votat şi de consilierii democrat-liberali, care au protestat astfel faţă de consumarea atâtor fonduri publice pentru un chef.
„Mă simt ca la o licitaţie, dacă unul face ceva hai să dăm noi mai mult. 1,1 miliarde lei vechi (cât cheltuieşte CJ cu revelionul – n.r.) este bugetul unei comune mai mici pe un an. Şi nu cred că această manifestare o să ofere o nouă dinamică municipiului şi judeţului. Raportul de specialitate spune asta”, a afirmat Cătălin Flutur.
Aceasta a adăugat că până în precedenta legislatură mereu acest tip de manifestări se făceau din sponsorizări, fără a se angaja bugetul.
„Cine vine în noaptea de revelion să mănânce cârnaţi pe stradă? Toată lumea îşi face ceva acasă să mănânce. Toată lumea are aranjat ceva”, a mai spus Cătălin Flutur referindu-se la anunţatele preparate ce vor fi împărţite botoşănenilor în Piaţa Revoluţiei.
[[banner]]

"Tot chiolhanuri am sponsorizat din bani publici"

Preşedintele CJ Botoşani susţine că sumele alocate sunt… mici.
„Alte consilii judeţene au primării de municipiu alocă 4-5 miliarde. Noi suntem cu suma cea mai mică, alte consilii judeţene aduc restaurante pentru noaptea de revelion. Focşaniul, Bacăul aduc restaurante în centrul municipiului şi pentru toţi oferă. 4 miliarde pune la Focşani CJ şi 4 miliarde Primăria, 8 miliarde costă revelionul la Focşani. La noi dacă un miliard şi ceva costă mult…”, a replicat Florin Ţurcanu.
Pe hârtie, banii pe care îi pun CJ şi Primăria Botoşani vor fi distribuţi pentru închiriere scenă, prestaţie moderatori şi artişti şi focuri de artificii.
„De aproape doi ani de când e Consiliul acesta Judeţean numai chiolhanuri şi tot chiolhanuri am sponsorizat din bani publici. Puţină atenţie”, a reacţionat şi consilierul judeţean Gabriel Alecsandru.

Bani se dau, nu se ştie pentru ce trupe

Răspunsul şefului CJ Botoşani a fost unul pur politic:
„Nu facem pentru oameni? Doar nu facem pentru noi. Cetăţenii plătesc taxe şi impozite ca să beneficieze şi ei de… Noi suntem de centru, nu suntem chiar de dreapta ca voi. Noi mai şi luăm, mai şi dăm, nu numai…”
Culmea este că, în ciuda sumelor alocate şi care au fost justificate inclusiv prin aducerea unor artişti de talie, nici până astăzi, cu patru zile înainte de revelion, nu au fost făcute publice oficial numele artiştilor care vor concerta de revelion. A fost anunţată trupa Mandinga, pentru ca după câteva zile agenţiile de presă să relateze că formaţia care a reprezentat România la Eurovision participă de fapt la revelionul Primăriei Capitalei. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:
 Capul de afiş al revelionului de la Botoşani are de fapt concert la Bucureşti
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Revelion pe bani publici la Botoşani