Cel mai mare și mai modern centru pentru copii din Botoșani se închide după 30 de ani de existență 

În martie 2020 vizitam unul dintre cele mai mari centre pentru copii din municipiul Botoșani. Era totodată probabil și cel mai modern centru din Botoșani, cu condiții de cazare oferite la un nivel mai înalt decât în multe dintre casele botoșănenilor. 

 

Se închide Hand of Help

 

 

Este vorba despre centrul de plasament de tip rezidențial al Fundației Hand of Help care are în grijă un număr de 50 de copii. Și care de la data de 31 decembrie 2024 nu mai are voie să funcționeze, ca urmare a unor directive europene prin care unitățile de stat de tip mamut trebuie desființate și înlocuite cu spații locative apropiate celor din mediul familial. 

 

Deși clădirea fundației din strada Pacea este structurată în interior, oferind imaginea unui bloc de locuințe din oricare cartier al orașului, în cele din urmă reprezentanții organizației au fost nevoiți să se supună obligațiilor legale. 

 

Simona Boldea, director coordonator „Hand of Help”

„Întrucât legislația actuală a suportat unele schimbări, a trebuit să ne gândim la o alternativă de a continua activitatea noastră de aproape 30 de ani și soluția a fost accesarea unui proiect european prin care au fost construite patru case de tip familial unde vor fi mutați copiii din centru și vor beneficia de măsuri de protecție socială alți copii din comunitate și un centru cu servicii de zi”

 

 

Centru de zi modern și cu dotări la ultimele standarde

 

 

De asemenea, printre cerințe a fost și obligativitatea deschiderii unui centru de zi, iar pentru asta reprezentanții Fundației „Hand of Help” au reușit să accese fondurile necesare printr-o axă din Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. 

 

Noul centru de zi se află în imediata vecinătate a celuilalt și oferă două servicii:

 

  • serviciul de zi pentru copii aflați în situații de risc de separare de părinți 
  • consiliere și sprijin pentru părinți și copii

 

 

Simona Boldea, director coordonator „Hand of Help”

„Cele două servicii de sprijin se vor desfășura în clădirea B din strada Pacea nr. 118, tot în incinta cu fostul centru de plasament. Deschiderea celor două servicii va avea loc în data de 9 septembrie. Prin intermediul pliantelor publicitare, cabinetelor medicale familiale, școlilor și bisericilor am reușit să ne facem auziți și astfel 15 beneficiari la un serviciu și 15 la celălalt începând cu data de 9 septembrie vor accesa serviciile Hand of Help”.

 

 

 

Cine poate veni la Centrul de Zi

 

 

În cadrul centrului de zi „Hand of Help” copiii vor beneficia de activități diverse, de la cele educaționale de tip after-school la cele sociale pentru sănătatea psiho-emoțională. 

 

Și nu este vorba despre copiii deja instituționalizați.

 

Ci despre copii din comunitate care se află în riscul de a ajunge într-un centru, de stat sau privat, departe de familia naturală. Pentru a identifica astfel de familii, reprezentanții fundației au împărțit pliante în cabinete medicale familiale, au mers în școli și au luat legătura cu bisericile.

 

Au căutat familii cu părinți și copii care trec prin situații de risc ce duc la separare, precum: situația socială, economică, medicală, pregătirea profesională a părinților, relațiile părinți – copii sau chiar nivelul de dezvoltare al comunității în care trăiește familia. 

 

 

 

 

”Dorim, prin ceea ce facem, să limităm numărul de copii care ajung în instituții din cauza unor dificultăți temporare, prin care trec părinții”

 

 

Simona Boldea, director coordonator „Hand of Help”

„Dorim să sprijinim acești copii și dorim ca obiective să creștem numărul de părinți care conștientizează nevoile copilului de a se dezvolta într-un mediu stabil din punct de vedere emoțional, dorim să creștem numărul de părinți care conștientizează factorii ce pun în pericol sănătatea, securitatea, dezvoltarea morală și integritatea socială a copilului. Dorim să  îmbunătățim abilitățile părinților în ceea ce privește îngrijirea și dezvoltarea copiilor, dorim să sprijinim familiile prin dezvoltare de rețele și grupuri de sprijin. Dorim, prin ceea ce facem, să limităm numărul de copii care ajung în instituții din cauza unor dificultăți temporare, prin care trec părinții”.

 

 

Ajutorul pentru copiii din comunitate își are o extensie și către părinți. Specialiștii fundației vor oferi consiliere și adulților care întâmpină anumite probleme și care pot fi depășite cu ajutorul centrului Hand of Help. 

 

Iar asta prin depistarea precoce a riscurilor care pot conduce la plasarea copiilor într-o unitate de stat. 

 

Pentru fiecare beneficiar va fi realizat un program personalizat, iar parcursul beneficiarilor va fi evaluat după un an în care a avut parte de serviciile centrului Hand of Help. 

 

Fundația Hand of Help a ajutat mii de copii abandonați de la Botoșani în cele trei decenii de activitate. Reprezentanții organizației spuneau într-un interviu acordat publicației Botoșăneanul că niciunul dintre acești copii nu a devenit asistat social și majoritatea s-au realizat din punct de vedere profesional și familial.