Cel mai mare proiect, pe lista naţională a celor în care nu s-a făcut ceva în 6 luni

 

Mega-proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani”, accesat de către Consiliul Judeţean şi SC Nova Apaserv SA în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” nu a avansat deloc în ultima jumătate de an. Cel puţin acesta este rezultatul unei analize efectuate de agenţia de ştiri Mediafax.


Proiectul se află în rândul unei treimi dintre cele europene asumate ca prioritate de Guvern şi care au avansat extrem de slab în primul semestru, în multe cazuri cu un ritm de execuţie de nici măcar jumătate de procent. Lista proiectelor cu finanţare UE considerate ca prioritare de către Executivul român, în valoare totală de 14 miliarde euro, a fost convenită de Guvern cu oficialii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional la sfârşitul anului trecut, majoritatea fiind atunci la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat să ridice gradul de execuţie aproape de 50%, dacă termenul de finalizare nu expiră chiar în acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015.
Guvernul şi-a asumat degeaba accelerarea implementării proiectului
Pe lista acestor proiecte asumate de Executiv se regăseşte şi cel de 102 milioane euro de la Botoşani. Acesta se află la acelaşi stadiu de 0% ca în urmă cu şase luni, situaţie valabilă şi pentru Satu Mare (în valoare tot de 102 milioane euro) şi Vâlcea (98 milioane euro, rămâne la 0%). În categoria lucrărilor pentru care ritmul de execuţie a fost extrem de modest, dar unde s-a făcut cât de cât ceva se  află cele pentru reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Braşov (o investiţie de 189 milioane euro, cu un ritm de execuţie care a avansat în primul semestru de la 5% la 6,93%), Arad (139 milioane euro, de la 0,62% la 3,15%), Dâmboviţa (140 milioane euro, de la 5,50% la 6,14%), Iaşi (141 milioane euro, de la 1,20% la 5,44%).
Program judeţean uriaş
Proiectul presupune pentru municipiul Botoşani 560 de branşamente noi şi o extindere a reţelei de apă potabilă cu 13 km, precum şi 1.250 de racorduri la cea de canalizare, cu o completare de 33 de kilometri. În Dorohoi au fost proiectate 7.900 de branşamente noi la o reţea de apă potabilă extinsă cu peste 37 de kilometri. În ceea ce priveşte canalizarea, noile racorduri sunt peste 5.200, reţeaua completându-se cu încă 55 de kilometri. În aglomerarea Flămânzi sunt prevăzute peste 8.000 de conexiuni apă-canal şi extinderi de aproape 130 de kilometri la cele două reţele, iar pentru Tudora-Vorona lista de investiţii include circa 5.200 de noi racorduri şi peste 100 de kilometri de reţea de canalizare. De asemenea, proiectul prevede construcţia unei conducte de 40 de kilometri pentru alimentarea oraşului Săveni din Prut. Contractul de finanţare a fost semnat în luna august a anului trecut.
MAI MULTE DESPRE ACEST PROIECT:
 Ţâbuleac – cea mai mare lovitură financiară de după ’89