Cei mai tari bugetari: primesc ordine de la șeful județului și primar, dar îi umilesc la salarii – Ne-au aburit

Legea 250/2016 intrată în vigoare în Ajunul Crăciunului a produs situații cel puțin stranii la nivelul administrației publice botoșănene. Aplicarea acestui act normativ, prin care se măresc salariile la mai multe categorii de bugetari, i-a adus pe cei mai importanți aleși locali în situația de a avea lefuri mai mici decât mulți angajați care li se subordonează.

 

O mulțime de directori au salarii mai mari decât președintele și vicepreședinții CJ


presedinte vicepresedinti cj botosani”Am doi directori care au salarii mai mari decât al meu”, spune Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani, referindu-se la Ady Petrușcă de la SC Nova Apaserv SA și Corneliu Mihai de la Spitalul Județean, însă doar cel de-al doilea este unul dintre beneficiarii amintitei legi, celălalt având retribuția mai mare încă de la instalarea în funcția de director general.


5.800 de lei

primește în mână Costică Macaleți în calitate de președinte al CJ Botoșani.  


Peste

10.000 de lei

este salariul brut al directorului de la ”Apă”


În realitate însă nu este vorba doar de cei doi. Botoșăneanul a mai depistat încă alți trei directori, toți de la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, care sunt plătiți mai bine decât șeful județului.


7.554 de lei

primea în mână managerul interimar de la Sanatoriul Podriga


7.374 de lei

este salariul net al directorului medical de la Sanatoriul Podriga


6.420 de lei

este leafa directorul financiar contabil

Mai tari ca (vice)primarul


Aceeași situație se întâlnește și la Primăria Botoșani. Viceprimarii primesc exact 3.500 de lei, în timp ce veniturile brute ale directorilor de la Centrul Social de Zi pentru Copiii Aflați în Situații de Risc Social, Centrul de Noapte și Creșa Municipală, sunt de 6.325 – 6.555 de lei.

”Au găsit soluţii pentru salariile parlamentarilor”


dumitru chelariu presedinte acor botosaniNemulțumirile aleșilor față de politica salarială a Guvernului, care îi ignoră, au fost exprimate și la o întâlnire a a filialei judeţene a Asociaţia Comunelor din România (ACOR), care a avut loc săptămâna trecută la Palatul Administrativ.
În jur de 55 de aleşi din teritoriu au dat curs invitaţiei la întrunirea deschisă chiar de preşedintele ACOR Botoşani. Acesta le-a cerut colegilor să îşi exprime direct nemulţumirile, accentuând asupra celor privitoare la salarii.


„Mulţi ne-au aburit. Au găsit soluţii pentru salariile parlamentarilor, ale aparatului de sus. În România, dacă observaţi bine, se plătesc bine cei de sus, de la unităţi de monitorizare, care îţi spun: nu se poate. Sau îţi găseşti virgula ori greşeala gramaticală. Ăia sunt plătiţi bine, dar cei care muncesc sunt cu minimum pe economie. Asta e o realitate”,


Dumitru Chelaru, preşedinte ACOR Botoşani.


Acesta a făcut un apel la unitate, cerându-le primarilor să trateze problemele din ACOR administrativ şi nu politic, arătând totodată că doar printr-un mesaj clar şi unitar problemele le pot fi rezolvate.
Legea 250/2016 aprobă o ordonanță care modificase o altă ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.