Cei mai buni dintre cei buni: Botoșănenii de AUR, cu gândul la marea provocare de la Tokio – GALERIE FOTO

Cei mai buni canotori ai anului, printre care și sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor, au fost premiați în cadrul Galei Canotajului Românesc 2019.

 

Sportivi botoșăneni premiați la Gala Canotajului Românesc 2019. Decernarea premiilor a încununat rezultatele excepționale ale tinerilor la competițiile internaționale din acest an.

 

Federația Română de Canotaj are cel mai de succes lot de sportivi al României, aceștia câștigând în 2019 peste 30 de medalii: 13 de aur, 9 de argint și 8 de bronz. În plus, 7 echipaje vor reprezenta România la JO 2020 de la Tokyo.

 

La Gala Canotajului Românesc 2019 au participat Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, precum și reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, iar Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj, a ținut un discurs prin care a trecut în revistă performanțele remarcabile obținute de Federația Română de Canotaj în acest an și a menționat faptul că Federația a primit, în sfârșit, a doua garnitură de bărci necesară participării la Jocurile Olimpice de anul viitor. Astfel, canotorii români vor putea evolua la Tokyo cu echipamentul necesar, fapt ce era nesigur în vara acestui an.

 

Peste 200 de persoane, printre care antrenori, parteneri, sportivi, oficiali și membri ai staff-ului Lotului Român de Canotaj au fost prezenți la Gală.

 

 

Botoșănenii de aur

 

La categoria Seniori, în prim plan s-au aflat și sportivii botoșăneni Mugurel Semciuc și Simona Radiș.

 

Astfel, în cadrul Galei au fost premiați Mihăiță Vasile Țigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ștefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari, membrii echipajului masculin de patru rame fără cârmaci al României, care au obținut medalia de argint la Campionatele Mondiale de Canotaj 2019 de la Linz Ottensheim (Austria).

 

De asemenea, Simona Geanina Radiș și Ancuța Nicoleta Bodnar au fost desemnate cele mai bune sportive ale anului pentru performanța de a obține medalia de argint din barca de dublu vâsle feminin la Campionatele Mondiale.

Șapte echipaje vor concura la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Sportivii vor pleca în curând în Italia pentru a începe cantonamentul de pregătire pentru Jocurile Olimpice.

 

De asemenea, în cadrul Galei Canotajului Românesc s-au acordat și mențiuni speciale antrenorilor și cluburilor sportive, iar cei ce au primit diplome de excelență sunt: CS Dinamo București, CSA Steaua București, CSM Suceava, CSS Triumf București, CSS Orșova, CS Botoșani, Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni, LPS “Nicolae Rotaru” Constanța, CSS Bega Timișoara, CSN Snagov, CSN Orșova și INCS București.

 

 

Simona Radiș: ”Nu aș putea renunța la canotaj”

 

Într-un interviu, Simona Radiș spune, glumind, că nu ea a ales canotajul, ci canotajul a ales-o pe ea.

 

”Deoarece atunci când am fost selectată de antrenorul Burlui George, de la școală de la mine, eu nu știam despre acest sport. El mi-a spus despre ce e vorba și așa am ajuns la canotaj”, spune Simona Radiș.

 

A realizat că se poate face performanță când a început să dea randament la antrenamente.

 

”Cea mai dificilă parte a unui antrenament este atunci când ești foarte obosit fizic și trebuie să te chinui în acel moment să menții efortul în continuare, să nu te oprești, să nu cedezi”, spune în același interviu pentru Steaua TV sportiva din Botoșani.

 

Simona Radiș spune, de asemenea, că medalia de argint este cel mai important rezultat.

 

”Dorim să o transformăm în una de aur”, a adăugat ea.

 

Cum au fost ultimii 100 de metri din finală?

 

”O durere musculară cumplită, o epuizare psihică și mai cumplită, dar faptul că am reuști să luptăm cu noi și să nu renunțăm ne-a ajutat să ne câștigăm locul. Nu aș putea renunța la canotaj. E vorba de colectiv, de oameni, de familia pe care mi-am făcut-o aici, nu aș putea să mă despart de ea”, spune Simona.

 

Participarea la Tokio ar fi o mare realizare pentru sportiva născută în Botoșani.

 

 

Mugurel Semciuc, un campion pentru Tokio

 

Un alt campion botoșănean este Mugurel Semciuc. Născut pe 24 ianuarie 1998, în satul Rogojești, comuna Mihăileni, județul Botoșani, a început cursurile primare în satul natal, apoi a urmat clasele gimnaziale la Mihăileni. Aici a fost îndrumat de către profesorul Victor Semciuc, cel care pentru prima dată i-a spus că ar putea deveni un foarte bun canotor. La 15 ani, ajunge la baza de antrenamente de la Fălticeni, unde îi va avea drept antrenori pe Iulia și George Bulie.

 

Primele rezultate apar în 2015, când participă la primul campionat european, în Cehia, și obține alături de echipă medalia de bronz. Un an mai târziu intră în competiție în Lituania, unde câștigă din nou bronzul. Pentru ca 2017 să îi aducă intrarea în lotul olimpic de tineret și seniori.

 

2018 a fost, însă, cel mai frumos an competițional. A câștigat bronzul la Campionatul Mondial de Tineret din Polonia, iar la Brest, Belarus, a câștigat aurul în barca de 8+1 și 4 cu cârmaci.

 

În prezent, ca și Simona, se antrenează la lacul Snagov, cu gândul la Tokio.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store