Până acum doi ani, clădirile care compun şcoala din Dersca aveau aceleaşi probleme ca mai toate unităţile de învăţământ de la ţară; toalete în curte, mobilier învechit, clădiri aşijderea.
În nordul României, localitatea Dersca, din judeţul Botoşani, se poate lăuda cu cea mai modernă şcoală din mediul rural.
Reabilitate cu peste 6 milioane de lei, unităţile componente ale Şcolii Gimnaziale numărul 1 „Nicolae Iorga” sunt adaptate oricărui scenariu epidemiologic şi de siguranţă sanitară.
„Comuna italienilor”, cum este cunoscută Dersca, se află la numai câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina. Deşi, din punct de vedere geografic, pare izolată şi departe de lumea civilizată, adică la mai bine de 54 de kilometri de municipiul Botoşani, Dersca este una dintre cele mai dezvoltate comune din nordul ţării. Plină de vile şi cu multe case care valorează peste 100.000 de euro, este singura localitate din zonă care are linie directă de transport cu Italia şi Germania, străzi perfect asfaltate, marketuri, dar mai ales şcoli foarte moderne, scrie Adevărul.
Pe lângă clădirile reabilitate şi mobilierul nou, şcoala este dotată cu instalaţii sanitare şi circuite adaptate oricărui context epidemiologic, mai ales celui determinat de epidemia de COVID-19.
Printre altele, şcoala este singura din judeţ care are săli de clasă cu baie proprie, inclusiv duşuri pentru igienizarea după orele de sport.
Comuna Dersca este formată numai dintr-un singur sat, cu acelaşi nume, şi are o populaţie de peste 3.000 de locuitori. În localitate există o singură şcoală, Şcoala Gimnazială numărul 1 ”Nicolae Iorga”, împărţită însă în trei corpuri distincte, care funcţionează individual pentru elevii de la clasele primare şi cei de la gimnaziu.
Pe lângă acestea, nu departe de centrul satului, se află şi grădiniţa. În toate unităţile de învăţământ învaţă peste 240 de elevi şi preşcolari.
După anul 2017, autorităţile locale au accesat fonduri guvernamentale pentru reabilitarea tuturor şcolilor din Dersca.
”Era de râsu’ plânsu’. Aveam ditamai centrul cu market, cu staţie de autobuz de mers în Italia, plin de vile şi la şcoală mergeau ca pe vremea bunicului. Târziu, dar bine că s-au apucat şi au făcut ceva, că fără copii, moare satul”, spune nea Miron, un sătean din Dersca, trecut bine de 50 de ani.
Toate cele trei corpuri de clădire, dar şi grădiniţa au fost modernizate prin PNDL 2 cu peste 6 milioane de lei. Au fost reparate şi reabilitate clădirile şi interioarele, a fost cumpărat mobilier nou şi au fost asigurate dotări tehnice moderne.
În interior, au fost amenajate săli de sport, pentru sezonul rece, unde elevii pot face gimnastică sau pot juca tenis de masă.
”Toate corpurile de şcoală sunt, în momentul de faţă, la standardele la care, cred eu, ar trebui să fie orice şcoală din ţară. Au fost reabilitate, dotate cu tot ceea ce au nevoie şi mai ales pot fi adaptate uşor provocărilor pandemiei. Nu ne mai rămâne decât să atingem rezultatele scontate în astfel de condiţii”, precizează directoarea şcolii, Liliana Fusa.
Oamenii sunt mândri cu şcolile din comună. Nea Ştefan are două nepoate la şcoală, una în clasa a V-a, iar cealaltă abia a început ciclul primar.
”Domne’, cum să înveţe un copil dacă nu are condiţii? Să cadă în budă acolo în curte, ăştia mici? Acum avem şcoli bune, parcă-l laşi fără frică”, spune săteanul.
Având deja, prin construcţie, un circuit bine delimitat, adică cu uşi şi culoare diferite pentru intrare şi ieşire din şcoală, unităţile de învăţământ de la Dersca s-au încadrat imediat în normele sanitare impuse de pandemie.
Mai mult decât atât, elevii învaţă la măsuţe cu scaune care pot fi uşor reamenajate.
Cea mai mare problemă a şcolii din Dersca a fost alimentarea cu apă. În comună, fiind la mare depărtare de municipii, nu există reţea de apă potabilă, însă în cele din urmă au fost găsite soluţii: au fost săpate puţuri de mare adâncime, iar reţelele clădirilor şcolii sunt alimentate cu apă de fântână, scrie sursa citată.
„Trăim cu teama că se termină apa din fântâni, dar până atunci eu zic că mai este. Oricum, are copilul unde să se spele pe mâini. Nu numai de COVID- ul ăsta, dar se îmbolnăveşte de la mâini murdare. Apă îi dau eu la sticluţă ca să fiu sigură, dar bine că are unde se spăla şi cum trage apa la WC”, spune bunica unuia dintre elevi.
(Foto: Adevărul)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: