Ce sunt colectoarele solare

(P) Panourile termice solare pentru apa caldă au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, oferind posibilitatea de a asigura apa caldă menajară necesară într-o locuință și nu numai, totul prin utilizarea energiei solare. Prin intermediul unui astfel de sistem veți reduce costurile cu facturile lunare și un alt beneficiu extrem de important constă în faptul că panourile termice solare protejează mediul înconjurător, pentru simplul fapt că utilizează energie verde.

 

Un sistem de panouri termice solare pentru apa caldă funcționează prin intermediul unor colectoare solare. Fără acestea, energia provenită din lumina solară nu poate fi captată și apa nu va putea fi încălzită.


Ce sunt colectoarele solare?


Colectoarele solare termice reprezintă o parte complet integrantă a instalațiilor de panouri termice pentru apa caldă. Un colector solar (după cum sugerează și denumirea acestuia) este responsabil pentru captarea / colectarea radiației solare termice, radiație care reprezintă energia necesară pentru încălzirea apei.  


Scopul acestui tip de panou solar pe baza de colectoare solare este de a converti energia: radiația solară este transformată în căldură. În cazul anumitor tipuri de instalații solare termice, această căldură este folosită pentru a genera abur și a obține energie electrică, dar aceasta nu este funcția unui colector solar. Pe de altă parte, panourile fotovoltaice au capacitatea de a genera electricitate direct sub formă de curent continuu. Panourile fotovoltaice sunt un element indispensabil în instalațiile solare fotovoltaice.


Din punct de vedere fizic, colectoarele solare se folosesc de principiul termodinamicii pentru conversia energiei. În schimb, panourile fotovoltaice nu folosesc legile termodinamicii pentru a converti energia solară, ci mai degrabă un proces electric. Cu alte cuvinte, pentru că poate există o confuzie mare, trebuie făcută aceste sisteme sunt complet diferite.


Colectoarele solare se împart în mai multe tipuri și alegerea lor trebuie efectuată ca atare, în funcție de nevoile pe care la aveți.


•    Colectoare solare plate. Acest tip de panou solar captează radiația solară pe care o primește suprafața pentru a încălzi fluidul. Efectul de seră este adesea folosit pentru a capta căldura și încălzi ulterior apa.
•    Colectori solari care captează lumina primită de la soare pe o suprafață relativ mare și o concentrează pe suprafața mai mică printr-o oglindă.
•    Colector solar cu tuburi vidate. Acest colector solar este format dintr-un set de tuburi cilindrice, formate din absorbante selective, situate în locașul reflectorului și înconjurate de un cilindru transparent de sticlă.


Pe lângă faptul că sistemele solare termice pentru obținerea apei calde sunt ideale în propriile locuințe, acestea se pot utiliza într-o mulțime de aplicații dintre care cele mai răspândite sunt cele de încălzire a încăperilor industriale sau locative , pentru producerea apei calde în scopuri industrial și pentru uz intern. Cea mai mare parte a proceselor de producere ce se petrec cu utilizarea apei fierbinți și calde sunt cele din ramura alimentară și textilă care au potențialul cel mai mare de folosire a colectoarelor solare.


Sistemele de încălzire a apei cu colectoare solare sunt perfecte atât în ceea ce privește propriile locuințe, cât și pentru hoteluri, pensiuni, instituții, centre comerciale și așa mai departe.


Este recomandat să solicitați ajutorul unor specialiști în domeniu, atât în ceea ce privește alegerea unui sistem potrivit, cât și în ceea ce privește montajul sau o mentenanța optimă pe întreagă perioadă de funcționare.