Ce spuneţi de asta? Concediul de odihnă, mărit cu încă 5 zile și LIBER de ziua de naștere

Mai mulți parlamentari PNL  au depus un proiect de lege care prevede majorarea concediului de odihnă, cu încă 5 zile, de la 20 la 25 de zile, pe an. În plus, angajații vor avea liber de ziua de naștere.

 

Propunerea legislativă este semnată de senatorii Nicoară Marius-Petre, Popa Ion, Stângă George-Cătălin  și Toma Cătălin Dumitru și a fost înregistrată la Senat, primă Cameră sesizată în acest caz.

 

Inițiatorii propun modificarea Codului Muncii, astfel: Durata minimă a concediului de odihnă, anual este de 25 de zile lucrătoare, din care o zi este pentru sărbătorirea zilei de naștere a angajatului, în baza unui acord între angajat și angajator, cu respectarea prevederilor europene.

 

Inițiatorii recunosc că propunerea lor are ”un iz populist”.

”Prezenta propunere legislativă, chiar dacă pare la prim vedere cu iz populist, este necesară în contextul interpretărilor existente cu privire la concediile de odihnă și a surmenajului, a suprasolicitării, dar și a persoanelor din diferite companii multinaționale sau chiar instituții publice care lucrează în afara programului de muncă legal, chiar în timpul sărbătorilor legale sau religioase, precum și de multe ori, chiar în timpul perioadei concediului de odihnă..totul pentru a visa la bunăstare financiară ulterioră”, spun parlamentarii în expunerea de motive la proiectul de lege.

Aleșii citează și studii sociologice, care spun că în România, peste 70% dintre angajații din mediul privat și peste 40% din cel de stat, în special în domeniul cercetării, apărare sau medical, suferă de sindromul dependenței de muncă (workaholic) sau a suprasolicitării locului de muncă.

”Suprasolicitarea la locul de muncă este un fenomen pentru care nu s-a identificat o variantă de motivare și de creștere a productivității muncii, pentru această categorie de salariați. Astfel, proiectul a fost creat pentru a crea posibilitatea unei motivări prin creșterea perioadei de concediu de odihnă, necesar diminuării efectelor psihice, fizice și intelectuale ale suprasolicitării, efecte devastatoare în viitor pentru angajați dar și pentru costul forței de muncă”, mai spun parlamentarii.

(Sursa: Libertatea)