Ce se întâmplă cu pensia privată dacă mori înainte de a o încasa, ce MODIFICĂRI au fost aduse la Pilonul II

Sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a achitat peste 1,1 miliarde de lei pentru peste 88.000 de participanți și moștenitori, arată datele oficiale.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adus mai multe modificări legale ce aduc avantaje substanțiale unei părți importante a celor care vor intra la plată în anii următori.

 

Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat care mor înainte de a li se naște dreptul la pensie vor putea încasa imediat suma cuvenită. Este una dintre schimbările cu impact major pe care ASF le-a adus legislației în domeniul pensiilor, arată Studiifinanciare.ro.

 

Până acum, moștenitorilor care aveau un loc de muncă deci erau, la rândul lor, participanți în sistemul privat de pensii, li se vărsa activul celui decedat în contul de Pilon II urmând să intre în posesia moștenirii abia atunci când ieșeau la pensie.

 

Amintim că peste 90% dintre cei care au ieșit până acum la pensie, pentru că au îndeplinit condițiile de vârstă sau din cauza unei invalidități, au optat pentru încasarea pensiei sub formă de plată unică, deși există și varianta plății eșalonate pe maximum 5 ani. Aceasta înseamnă că beneficiarii de pensie își doresc să încaseze activul cât mai rapid, context în care modificarea legală prezentată mai sus aduce în mod clar un avantaj.

 

Foarte important, o altă modificare adusă legii spune că dreptul moștenitorului la pensie este imprescriptibil. Până acum, acest drept se prescria dacă moștenitorul nu făcea nici un demers timp de 3 ani.

 

O a patra modificare importantă, de această dată cu efect direct asupra tuturor celor 7,9 milioane de participanți la sistem, este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuție. Astfel, în fiecare lună, conturile participanților vor avea cu 0,5% mai mult, în condițiile în care în activ va merge întreaga contribuție.