Problemele de SĂNĂTATE care te pot ține departe de volan, chiar și la reînnoirea permisului auto

Dacă se constată că o persoană suferă de anumite afecțiuni, obținerea sau reînnoirea permisului auto poate fi amânată sau, în anumite cazuri, chiar refuzată.

 

Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, cei interesați trebuie să aibă, pe lângă cunoștințele teoretice și practice necesare, și o serie de aptitudini fizice și mentale.

 

Acestea se determină în urma unei examinări medicale, procedură obligatorie atât la obținerea permisului auto, cât și la reînnoirea acestuia.

 

Ordinul Ministerului Sănătății (MS) 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul stabilește, în primă fază, încadrarea conducătorilor auto în două grupe, mai exact, în grupa 1 și grupa 2, arată Avocatnet.ro.

 

Astfel, șoferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1, în timp ce șoferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt încadrați în grupa 2.

 

În funcție de gravitatea problemelor de sănătate pe care le au, conducătorilor li se poate elibera sau reînnoi permisul auto pentru una sau pentru amândouă grupele amintite.

 

De principiu, persoanele cu probleme majore de sănătate ce nu pot fi corectate nu pot conduce decât motociclete (motorete, scutere etc.) și autoturisme, nu și camioane sau alte mașini mari.

 

Categoriile de probleme medicale care limitează sau chiar împiedică obținerea unui permis auto (sau reînnoirea lui) sunt:

 

 

Problemele de vedere

 

Potrivit legislației, toți solicitanții unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.

 

Pentru a obține sau reînnoi un permis de conducere încadrat la grupa 1, solicitanții trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi.

 

Pe de altă parte, pentru un permis din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este necesar, trebuie să fie de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi. Dacă se utilizează lentile de corecție pentru a obține valori de 0,8 și 0,1, acuitatea respectivă (0,8 și 0,1) trebuie să se obțină fie prin corecție cu ajutorul ochelarilor de maximum plus opt dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact. Corecția trebuie să fie bine tolerată.

 

 

Problemele de auz

 

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidații sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Se acordă o atenție deosebită examinării medicale, ținându-se seama de posibilitățile de compensare.

 

În schimb, din 2019, solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

Material integral aici…

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store