CE măsuri aplică ANAF pentru cei care nu îşi declară corect veniturile

Contribuabilii botoșăneni care nu își declară corect veniturile riscă să fie sancţionaţi de ANAF, prin calcularea unor penalităţi de nedeclarare. 

 

Precizările se regăsesc într-un ordin al Fiscului publicat recent în Monitorul Oficial.

 

Prin documentul respectiv, au fost introduse în legislația românească două formulare noi, respectiv „Decizie referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare” și „Notificare privind obligațiile fiscale restante”, care vor fi tipărite și transmise debitorilor prin unitatea de imprimare rapidă.

 

Cel privind situația contribuabililor care nu își declară corect veniturile se referă la penalitatea de nedeclarare, scopul reglementării fiind de a face diferențierea între contribuabilii care au un comportament corect, de bună-credinţă (cei care declară corect sumele datorate) şi ceilalţi (care depun declaraţii incorecte sau nu declară obligaţiile fiscale).

 

Pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/ plătitor și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul/ plătitorul datorează, din 2016, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

 

Nu se percepe penalitatea de nedeclarare dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/ plătitor şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, de către contribuabil/ plătitor, potrivit interpretării organului fiscal cuprinsă în norme, instrucţiuni, circulare sau opinii.

 

Însă această penalitate se poate majora cu 100% în cazul în care obligaţiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare.

 

Procedura de aplicare a dispozițiilor este aprobată prin intermediul Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.834/2015. Potrivit acestuia, penalitatea de nedeclarare poate fi aplicată doar sumelor ce depășesc 50 de lei.

 

În ceea ce privește termenul de plată al penalităților de nedeclarare calculate de către organul fiscal, acesta se stabilește în funcție de data comunicării acestor decizii, astfel:
– dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;
– dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

 

Fiscul notifică periodic, prin intermediul unor decizii, contribuabilii care au restanţe la bugetul de stat şi care datorează astfel accesorii.

 

De asemenea, Codul de procedură fiscală prevede că penalitatea de nedeclarare poate fi redusă, la cererea contribuabilului/ plătitorului, cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie:
– se sting prin plată sau compensare;
– sunt eşalonate la plată, în condiţiile legii. (Sursa: Alba24)