Cazarea de 35.000 de euro a lui Gheorghe Marcu în Bucureşti - cum să decontezi bani pe chirie cu George Marcu proprietar de apartament în capitală

 

Cum e să ai în declaraţia de avere un apartament de peste o sută de metri pătraţi în Bucureşti şi totuşi să decontezi peste un miliard şi jumătate de lei vechi de la stat pentru chirie în capitală? Întrebaţi-l pe fostul senator Gheorghe Marcu, cel care a reuşit această performanţă în jumătate din ultimul său mandat de parlamentar.
Gheorghe Marcu Radisson Blue Bucuresti

Studentul Marcu, apartament de peste 100 mp în Bucureşti

În 2010, pe lângă apartamentul din Iaşi şi casa din Botoşani, în declaraţia de avere a acestuia a apărut şi o locuinţă în Bucureşti. Are 104 metri pătraţi iar ca proprietar este trecut George Octavian Marcu, fiul actualului vicepreşedinte de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). „Este student în anul II la Facultatea de Drept şi l-am ajutat eu să îl cumpere”, declara Gheorghe Marcu în februarie 2011, pe atunci preşedinte PSD Botoşani. Achiziţionarea respectivului apartament, care oricum era greu de crezut că ar fi fost făcută cu banii unui student în anul II, nu l-a oprit însă pe fostul lider al social-democraţilor botoşăneni să cheltuiască banii statului pentru a locui în Bucureşti atunci când Senatul avea lucrări.

Senatorul Marcu, cazare de peste un miliard şi jumătate de lei vechi la hotel

În întreg anul 2011, Camera Superioară a consumat cu actualul vicepreşedinte de la CNVM nici mai mult, nici mai puţin de 82.404 lei. Gheorghe Marcu vicepresedinte CNVM  cazare Bucuresti  Fie că a fost vară, fie că a fost iarnă, fie că Senatul a avut lucrări, fie că nu, lui Gheorghe Marcu i s-au decontat sume consistente cu cazarea în capitală, n-a fost lună în care să nu i se achite minim 7.000 de lei pentru chirie. Figura s-a repetat şi anul trecut, când s-a ajuns la o sumă totală de 74.800 de lei, mai redusă decât cu un an înainte dintr-un motiv foarte simplu: în noiembrie Gheorghe Marcu a demisionat din Senat ca să preia postul de la CNVM, astfel încât Parlamentul nu a mai putut să îi deconteze cheltuielile cu chiria. În cei aproape doi ani Gheorghe Marcu a locuit la Radisson Blu, hotel de cinci stele din capitală. Cumulat, în cei doi ani de după care George Marcu a devenit proprietarul unui apartament în Bucureşti, Gheorghe Marcu a cheltuit din bugetul Senatului pentru a locui la hotel 157.204 lei.

Cazare gratuită doar pentru cei care nu au locuinţă în capitală

În mod normal, deţinerea unei locuinţe în Bucureşti ar trebui să elimine din start posibilitatea ca un senator sau deputat să mai primească bani de la stat pentru chirie. „Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, în cazul în care nu beneficiază de cazare gratuită, li se acordă, pe noapte, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator”, se arată la articolul 40 din legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor. Aşadar, dacă ai posibilitatea să locuieşte în Bucureşti fără chirie nu ar trebui să mai cheltuiască Parlamentarul bani ca să ţi-o asigure. Şi ar mai fi şi varianta să îţi închiriezi tu o locuinţă la un tarif de maxim 70% din cel hotelier. Gheorghe Marcu nu a optat pentru nici una din aceste variante, mergând pe cea mai scumpă, pentru stat bineînţeles.

Încă doi parlamentari cu locuinţe în capitală

Gheorghe Marcu nu a fost singurul parlamentar de Botoşani a cărui declaraţie de avere cuprinde o locuinţă în capitală. Deputatul Andrei Dolineaschi deţine la rândul său un apartament de 65 metri pătraţi cumpărat tocmai din 2005, iar senatorul Şerban Mihăilescu, bucureştean de altfel, dar ales cu o largă majoritate parlamentar pe Colegiul Darabani – Săveni, deţine un apartament de aproape 200 metri pătraţi în capitală. Totuşi, conform datelor făcute publice de Legislativ, nici unul dintre aceştia nu a decontat cheltuieli cu locuitul la hotel sau în gazdă.

Parlamentari de Botoşani atraşi de luxul de cinci stele

Radisson Blu este unul dintre hotelurile cu care Parlamentul are contract pentru cazarea aleşilor din teritoriu, fiind preferatul senatorilor şi deputaţilor de Botoşani. Este un stabiliment de cinci stele care îşi respectă blazonul. parlamentari de Botosani la Hotel Radisson Blue Bucuresti  Fostul Hotel Bucureşti oferă celor care se cazează aici o mulţime de facilităţi, de la piscină interioară şi epilare permanentă cu laser, până la masaj şi corectare riduri cu botox. Tarifele anunţate pe pagina web oficială a hotelului pornesc de la 380 de lei pe noapte. Aici au ales să locuiască proaspeţii senatori Doina Federovici şi Viorel Grigoraş, însă social-democrata susţine că nu a plătit atât. „Până ce să depunem jurământul prima noapte mi-am plătit cazarea şi am factură că nu costă atât, cât despre facilităţi nici nu poate fi vorba, nu este timp pentru aşa ceva”, ne-a spus Doina Federovici. Date fiind numeroasele discuţii pe această temă Camera Deputaţilor a emis şi o poziţie oficială în care se precizează că pentru locurile de la Radisson Blu este perceput un tarif de 235 de lei pe zi, în care nu sunt însă incluse TVA şi taxa hotelieră, ceea ce înseamnă că preţul este undeva la 300 de lei pe noapte.

Moca în capitală, moca şi la Botoşani

Aleşi la Botoşani, Dorohoi, Flămânzi, Darabani sau Săveni, unii senatori sau deputaţi au optat pentru a-şi deschide cabinete parlamentare la Palatul Administrativ. Doina Federovici, Mihai Baltă, Cristian Roman, Şerban Mihăilescu, Roxana Anuşca şi Costel Şoptică şi-au inaugurat birouri în spaţii ce le-au fost repartizate de Prefectura Botoşani, proprietara clădirii. cabinet parlamentar USL la Palatul Administrativ Botosani  Dacă o bună parte a angajaţilor Consiliului Judeţean au fost mutaţi de ani buni în fostul sediu al BNR deoarece în Palatul Administrativ nu mai era loc pentru ei, în schimb s-au găsit spaţii pentru demnitari, chiar şi pentru cei care au un colegiu care nu are nici o treabă cu municipiul reşedinţă. „Aici la Botoşani am ţinut în mod deosebit să deschid un cabinet pentru că sunt anumite persoane care poate au o anumită reţinere să vină să se întâlnească cu parlamentarul la sediul partidului. Pentru întâlniri cu sindicatele, cu patronatele, cu profesorii, mi s-a părut normal şi firesc pentru că o parte din ei poate au reţineri să vină la sediul de partid să se întâlnească cu un parlamentar”, ne-a declarat Doina Federovici. Aproximativ aceeaşi explicaţie am primit-o şi de la cabinetului senatorului Şerban Mihăilescu, unde ni s-a precizat însă că s-a închiriat un spaţiu atât pentru acesta, cât şi pentru deputaţii Roxana Anuşca şi Costel Şoptică.„Solicitările s-au onorat în funcţie de ordinea în care le-am primit şi de spaţiile disponibile. Cum s-a mai eliberat ceva am predat”, ne-a explicat Irina Siminiceanu, purtător de cuvânt Prefectura Botoşani. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, senatorii şi deputaţii care îşi desfăşoară o parte a activităţii în Palatul Administrativ nu plătesc chirie, ci suportă doar utilităţile. În precedentul mandat au avut deschise aici cabinete parlamentare Daniel Humelnicu, Cătălin Buhăianu şi Costică Macaleţi, toţi aleşi pe colegii care includ municipiul Botoşani, dar şi Gheorghe Marcu, devenit senator pe Colegiul Dorohoi – Flămânzi.

Sergiu BĂLĂŞCĂU


CITEŞTE ŞI:
Copiii miliardari ai demnitarilor 
Federovici şi Grigoraş, la hotel de 5 stele cu piscină şi epilare cu laser – FOTO&DOCUMENT