Există un cătun în județul Botoșani, ca un mic cartier, în varianta țărănească românească, care nu apare pe nicio hartă sau pe wikipedia. Casele există, oamenii există însă numai fizic pentru că oficial nimeni nu și-i asumă.
Și totuși aparțin de unitatea administrativ teritorială Flămânzi. Cătunul se numește Balta Roșie și arareori este vizitat de câte vreun jurnalist care vrea să creioneze viața acestor sărmani sau alții care au tot felul de scuze să se găsească acolo.
Primarul orașului Flămânzi care-i are în grijă este mândria dreptei, pentru că în comunitatea lui, votul nu a fost unul preponderent roșu. A vorbit între tururi despre priorități și necesități la schimbarea guvernelor.
Și s-a exprimat ca, pe partea de investiții să nu existe măsuri de austeritate. Are planuri cu mașini electrice și proiecte pe mobilitate urbană: „în momentul de față implementăm proiectul pe mobilitate urbană, cu mașini electrice, cu asfaltare, la care muncim de cinci ani de zile și nu reușim să vedem ceva. Am semnat contractul cu operatorul”
Își amintește și de familiile din Balta Roșie care prin 2016 erau 60 de adulți și 25 de copii. Nu a reușit să electrifice cătunul. Au făcut-o niște voluntari care au montat pe cocioabe sau pe casele mai răsărite panouri fotovoltaice.
„Nu am dus curent electric, cătunul este rezolvat cu panouri solare, momentan există această rezolvare. Dar dacă luăm strict pe cătunul respectiv, așteptăm și noi, cum spuneam că banii noștri nu se întorc la Flămânzi. Dacă s-ar întoarce, am avea banii pentru a finanța proiectul care este pregătit pentru electrificarea acestui cătun. Avem un proiect, avem o soluție de la Delgaz Grid dar nu avem banii cu care să punem în practică soluția”,
Dan Oloeru, primarul orașului Flămânzi
1 milion de lei,
ar fi fost suma necesară pentru extinderea rețelei de curent electric din satul Prisacani, cea mai apropiată localitate de Balta Roșie.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: