Oamenii muncesc din greu în agricultură și zootehnie, iar noțiunea de ajutor social le este total străină.
Un cătun botoșănean izolat în mijlocul câmpiei sfidează sărăcia și depopularea rurală pentru care a devenit faimos nordul Moldovei. Oamenii prosperă de la an la an, muncind din greu în agricultură și zootehnie, iar noțiunea de ajutor social le este total străină.
Județul Botoșani este considerat unul dintre cele mai sărace din România, în special în mediul rural. În prezent, sunt multe comune depopulate, cu sute de localnici plecați definitiv în străinătate și care au lăsat în urmă părinți și bunici, majoritatea bolnavi și săraci, doar cu pensii de cap, potrivit adevărul.ro
Potrivit statisticilor, mai există o mulțime de asistați social și oameni fără venituri, aproape jumătate din populația activă neavând nicio sursă de venit. În plus, natalitatea este în cădere liberă.
Cu toate acestea, într-o lume a satelor unde sărăcia este la ea acasă, există un cătun care sfidează această tendință nord-moldavă. Se numește Dacia, are aproximativ 300 de locuitori și, deși se află în mijlocul câmpiei, se poate mândri că este unul dintre cele mai prospere sate din regiune.
Dacă nu esti localnic din zona Nicșeniului, este imposibil să știi de Dacia. În acest cătun se ajunge urmând drumul județean pe o porțiune de aproximativ 15 kilometri din municipiul Botoșani până în comuna Nicșeni. De aici, un indicator cu litere de-o șchioapă indică direcția către Dacia. Este un drum de pământ care cotește din șoseaua principală spre dreapta. Până la Dacia, urmează un drum de coșmar, care cu greu poate fi parcurs fără un autoturism mai înalt, de preferabil 4 X 4.
„Sunt foarte mulți copii. Oamenii au cu ce-i hrăni, au case mari, frumoase. Nu le este teamă așa tare de ziua de mâine”,
spune Maria Șalgău.
După cinci kilometri de drum agricol, în mijlocul câmpiei, dăm peste Dacia. Având în vedere drumul și poziția geografică a satului, oricine s-ar aștepta la sărăcie lucie, însă realitatea contrazice orice prejudecată. Dacia este un sat de vile în adevăratul sens al cuvântului, în curțile cărora se află cel puțin două-trei utilaje agricole, dar și multe grajduri pline cu animale și alte asemenea indicii ale bunăstării.
Pentru articolul întreg, click AICI