Cătălina Lupaşcu – surpriză de milioane euro pentru Ţâbuleac

 

Vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean lucrează la un proiect de hotărîre care, dacă va trece de plen, va transfera o bună parte a puterii instituţiei din mîinile preşedintelui în cele ale consilierilor. Acesta ar urma să fie definitivat săptămîna viitoare.

Tabuleac, Lupascu

Consilieri în comisiile de licitaţii

Conform proiectului, în toate comisiile de licitaţie ar urma să fie introduşi consilieri judeţeni. În acest moment, atît pentru cele organizate de CJ, cît şi pentru instituţii din subordinea acestuia, precum Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, de achiziţiile publice se ocupă un compartiment din aparatul propriu al Consiliului care nu se află în subordinea nici unuia dintre vicepreşedinţi, ci direct a şefului CJ. Astfel, din comisiile de licitaţii nu fac parte decît funcţionari publici, iar accesul vicepreşedinţilor şi a consilierilor la informaţiile de acest gen este restricţionat, lucru pe care Cătălina Lupaşcu nu îl consideră normal. De altfel, ea consideră că s-a inspirat în alcătuirea proiectului chiar de la Primăria Botoşani, unde Cătălin Flutur a cerut introducerea în comisiile de licitaţii a consilierilor încă de la începutul primului mandat de primar. „La Primărie sunt în comisie consilieri locali de la toate partidele”, a afirmat vicepreşedintele PNL al CJ.

Consilieri care să controleze achiziţiile publice

Acelaşi proiect de hotărîre sau un al doilea distinct, ar urma să prevadă înfiinţarea unei comisii formate din cinci-şapte consilieri judeţeni care să controleze modul în care se fac achiziţiile publice. CJ BotosaniPotrivit Cătălinei Lupaşcu, CJ are cel puţin trei experienţe nefericite care au avut loc şi din cauza lipsei de implicare a consilierilor judeţeni. Una ar fi Memorialul Ipoteşti, unde s-au făcut o mulţime de achiziţii anapoda, care s-au terminat cu dosare la Poliţie şi care au fost descoperite abia după înfiinţarea unei comisii de control de către CJ, a doua este externalizarea fără avizul CJ a laboratorului de analize al Spitalului Judeţean, iar a treia achiziţiile la suprapreţ făcute în urmă cu mai mulţi ani de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Exemplele ar putea continua cu cele trei mari licitaţii la drumuri organizate anul trecut de CJ, dintre care la două li s-a schimbat ulterior rezultatul la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau chiar în instanţă. Un exemplu ar putea fi şi recenta licitaţie de la Casa Ventura care a fost anulată. Vicepreşedintele liberal al CJ crede că astfel de lucruri nu s-ar fi întîmplat dacă din comisiile de licitaţie ar fi făcut parte şi consilieri judeţeni.

Bătălie de 10 milioane euro

„Proiectul este aproape gata, pe săptămîna viitoare îl voi definitiva. Îmi doresc ca acest proiect să introducă consilierii inclusiv în partea de achiziţii”, a afirmat Cătălina Lupaşcu pentru Botoşăneanul.ro. Ea va purta discuţii cu aleşii PSD şi chiar cu cei PDL pentru a-i sprijini proiectul. Acesta ar urma să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean din această lună. Una dintre primele decizii pe care Mihai Ţâbuleac le-a luat de la începutul mandatului a fost mutarea licitaţiilor de la instituţiile subordonate la CJ, direct la CJ. Numai anul trecut instituţia a organizat licitaţii de 41,3 de milioane de lei şi numai la cinci drumuri, adică în jurul a 10 milioane de euro, astfel încît miza financiară a proiectului este uriaşă.