Calitatea unui manager se măsoară îndeosebi în timpul unei crize, când amenințările impun decizii limpezi și eficiente, spune omul de afaceri Cătălin Silegeanu.
Abilitățile și capacitatea primarului Cosmin Andrei sunt puse la încercare de o provocare majoră, Primăria fiind executată pentru datorii de 16 milioane de euro moștenite pe linia defunctei societăți Termica. Acesta este un test la care ar trebui să reflecteze toți viitorii candidați pentru funcții de demnitate publică.
În cazul Primăriei, este nevoie de o analiză riguroasă a riscurilor implicate și de reacții care să limiteze efectele negative. Datoriile nu trebuie să pună punct proiectelor de investiții de care comunitatea are acerbă nevoie, nici să pericliteze semnificativ funcționalitatea serviciilor asumate de municipalitate. Obținerea unui ajutor de la Guvern ar putea soluționa problema, dar perspectiva unui refuz este sumbră. O ameliorare se poate câștiga prin negocierea cu lichidatorul, dacă reprezentanții debitorului prezintă atitudine fermă și argumente solide. Toți juriștii și economiștii Primăriei ar trebui să își unească instrumentele și competențele pentru ca situația să fie depășită cu pagube cât mai mici.
Sunt 12 ani de când se discută despre creanțele generate în urma falimentării Termica. S-au luat decizii greșite care au provocat daune colosale, iar decidenții succedați în ultimul deceniu nu au pregătit vreun plan de rezervă, vreo strategie de reacție, cu toate că erau pe deplin conștienți de riscul iminent. Sunt 105 milioane de lei pe care botoșănenii le-ar fi putut regăsi în infrastructura rutieră, unități de învățământ, parcări sau facilități acordate de autorități. Dar sunt bani care se duc din buzunarul cetățenilor din cauza incompetenței unor indivizi care nu răspund pe persoană fizică pentru deciziile lor, decât dacă rezultatele îi ajută în campanii. Este o nedreptate tolerată de lege, de care oamenii trebuie să țină cont când împart funcțiile de conducere. Iar pentru cei care râvnesc scaune înalte, trebuie să fie un avertisment.
Locuitorii municipiului Botoșani sunt victimele incapacității administrative și a celor care și-au apărat doar propriile interese. Corecția care se întâmplă deja ar trebui să producă în lanț ajustări ale percepției publice asupra responsabilității, într-o lume învățată cu forța să se spele pe mâini.
(Comunicat Cătălin Silegeanu)