Prețul la energie va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.
Obținerea celui mai mic preț la energia necesară încălzirii locuințelor, dar și mai important perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire, se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă într-o analiză transmisă miercuri.
Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzirea rămân unele dintre cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Această situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice, mai adaugă Dumitru Chisăliță.
Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită.
Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea, scrie Hotnews într-o analiză detaliată pe acest subiect.
În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari.
Din graficul prezentat mai sus, se constată că, la un număr de 10.236 clienți casnici la Botoșani, procentul populației racordată la sistemul centralizat este de 20% (față de 75% la Oradea sau 61% la București sau, de partea cealaltă, 15% la Cluj și doar 4% la Brașov).
Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.
În graficul de mai jos se poate vedea că situația în unele orașe din România este chiar mai rea decât în București, spre exemplu în Bacău, dacă s-ar elimina subvențiile, ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, ceea ce este de-a dreptul absurd.
În ceea ce privește subvenția, așadar, procentul la Botoșani este de 50%, în timp ce la Oradea populația beneficiază de 15% subvenție, Suceava – 55%, iar Bacău – 83%.
Prețul la energie, cel puțin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.